resmin alt tagı

Görüş ile Meteorolojik Görüş Arasındaki Fark Nedir?

589 Views

Uçuş faaliyetlerini etkileyen, meteorolojik olayların gözlem ve tahminlerini kapsamına alan, meteorolojinin havacılıkla ilgilenen dalına havacılık meteorolojisi denir. Bu meteoroloji dalı havacılık sektörü için çok önemlidir. Uçakların uçuş emniyetini etkileyebilecek olayların büyük bir çoğunluğu meteorolojik olaylardan çıkar.

Görüş

Görüş veya diğer adıyla rüyet, hava durumuna bağlı olarak uygun boyutları olan bir nesnenin atmosferik koşullara bağlı olarak görülebileceği en uzak mesafeyi tanımlar. Görüş, havanın şeffaflığını ölçer. Meteoroloji raporlarında mesafe cinsinden yayımlanır. Görüş mesafesi, operasyonların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için havacılık sektöründe olduça önemlidir. Meteorolojik Görüş

Meteorolojik görüş(visibility) ise tüm yönlerde (yatay görüş, dikey görüş vb.) ve gündüz şartlarında tespit edilen görüş değerleri arasında en kısa olanıdır. Bu görüş mesafesi, havanın içerisinde ışığı absorbe eden su, yağmur, çisenti, sis, buz, kum, çiğ, dolu gibi meteorolojik hadiselerin yaşanması halinde azalır. Meteorolojik görüş mesafesi, VFR (Görerek uçuş) uçuşlarda oldukça önem taşır. Meteorolojik bilgilerden yararlanılarak meteorolojik görüş verilerini elde ederiz. Bu veriler uçuş planının hazırlanmasında, emniyetli ve konforlu bir yolculuk için gereklidir. Aynı zamanda inişlerde ve kalkışlarda hayati derecede önemlidir. Özellikle meydanlardaki görüş mesafesi, pist görüş mesafesi (RVR), yağış şekli ve yoğunluğu, bulut yüksekliği gibi bilgiler meteorolojik görüş mesafesini etkiler. Görünürlüğün Önemi

Görünürlük, uçuşun tüm aşamalarında önemli bir faktördür. Ancak iniş, kalkış ve yaklaşma aşamalarında daha da büyük öneme sahiptir. Birçok havalimanı ve uçak, çok düşük görüş koşullarında inişi mümkün kılan ekipmanlarla donatılmıştır ancak düşük görüş mesafesinin fazla olduğu durumlarda pilotun uçağı pist boyunca ve taksi yollarında uçak park yerine kadar seyretmesi imkansız hale gelebilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com