resmin alt tagı

Kalkış Sırasında Uçağın Lastiği Patlarsa Ne Olur?

761 Views

Uçakların yerde hareketini sağlayan elemanlar lastikleridir. Bu lastikler tonlarca yüke dayanabilecek şekilde üretilmiştir. Boyutu normal araba lastiklerinin 6 katıdır. Yalnız normal hava ile şişirilmezler, nitrojen ile doldurulur. Bunun nedeni ise ani hava değişimlerine karşı lastikteki hava basıncının düşmemesi ve lastiklerin yanmaması içindir. Azot oksijene göre daha kararlı bir maddedir. Bu sayede lastikler çok sıcak ve çok soğuk koşullara dayanabilir. Ayrıca nitrojen yanıcı bir madde olmadığından lastiklerin yanmasını engeller. Uçakların iniş esnasında lastiklerinin patlaması imkânsızdır. Kalkış esnasında patlaması durumunda ne olur?

Kalkış Esnasında Uçağın Lastiği Patlarsa Ne Olur?

Uçakların lastikleri tüm uç koşullara dayanmak üzere üretilmişlerdir. Kalkış esnasında lastiğin patlaması durumunda eğer ki pistte uçağı durdurmak için yeterli mesafe kalmışsa uçak durdurulur. Yeterli mesafe kalmadığı takdirde ise uçak, meydanda bir tur atarak geri döner. Bu iki esnada da pistte acil durum ekipleri herhangi bir kazaya karşı pistte bulunur. Uçakta bir lastiğin eksik olması sebebiyle pistte tutunamazsa pist dışına çıkar ve yere çakılır. Uçakların lastikleri 500 iniş ve kalkışa kadar dayanır. Ama havayolu şirketleri 200-300 iniş ve kalkışa kadar kullanmayı tercih eder. Lastikler yıpranabilir, bu durumda duruma göre lastik kaplanır veya yenisi takılır. Bir lastik en fazla 6 defa kaplanabilir. Uçakların lastiklerinin patlamaya karşın tekerlerde termik tapalar bulunur.

8

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com