Havacılık sektöründe kullanılan her uçağın birer ömrü vardır. Yıllarca Dünya’nın bir ucundan diğer ucuna uçuş yapan uçaklar belli bir süre sonra ömürlerini dolduruyorlar. Peki bu ömürleri dolan uçaklara neler oluyor? Hangi işlemler yapılıyor? Gelin bu soruları cevaplayalım. Hizmet amacıyla kullanılan her ürünün bir son kullanım tarihi olduğu gibi uçaklarda da böyle bir tarih daha doğrusu zaman vardır. Uzun zaman farklı filolarda yolculara hizmet veren uçaklar ömürlerini doldurduklarında artık filodan emekli edilirler ve parçalanmak üzere Dünya’nın çeşitli ülkelerine gönderilirler.
Uçak Mezarı: Davis-Monthan Hava Üssü
Arizona eyaletindeki Tuscon şehrinde bulunan Davis-Monthan Hava Üssü savaş uçakları dahil ömrünü tamamlamış yaklaşık 5 bin adet uçağa ev sahipliği yapmaktadır. Uçak mezarlığı için Arizona’nın seçilme nedeni genel olarak meteorolojik koşullar diyebiliriz. Uçak malzemeleri nem oranı düşük, sıcak, kuru havalarda uzun süre paslanmadan ve aşınmadan durabiliyor. Mezarlıkta bulunan hangarlarda ise Dünya’nın dört bir yanına gönderilmeyi bekleyen yedek parçalar depo ediliyor.
Güney Kaliforniya Lojistik Havalimanı
Uçak malzemelerinin paslanmadan saklanması için nemli havaya ihtiyaç duyduğunu öğrenmiştik. Bir diğer önemli uçak mezarlığı ise yine ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Güney Kaliforniya Lojistik Havalimanı. Havayolları, artan yakıt maliyetleri ve 2 motorlu uzun menzilli uçakların piyasaya çıkmasıyla Göklerin Kraliçesi olan Boeing 747 uçaklarını filolarından çıkarmaya başladılar. Filodan ayrılan uçakların son durağı olan Güney Kaliforniya Lojistik Havalimanı yüzlerce emekli uçağa ev sahipliği yapmaktadır.