İlerleyen yıllarla birlikte, Havacılık sektörü de hızla kendini geliştirmektedir. Günümüzde, uçak yolculukları hayatımızın önemli bir parçası haline gelmeye başladı. İnsanlar artık, kısa ya da uzun mesafe fark etmeksizin, gitmek istedikleri yerlere daha kısa zamanda ve daha hızlı ulaşabilmek için uçakla seyahat etmeyi tercih ediyor. İnsanlar günde ortalama 7 kez tuvaleti kullanıyor. Peki uçaklarda bu durum nasıl işliyor? Uçuş süresinin uzunluğuna ya da kısalığına göre ya da yolcunun yediği-içtiği şeyler ve metabolizması da etkili oluyor bu durum karşısında.
Uçak Tuvaletleri
Uçaklar oldukça dar alanlardır ve her santimetrekaresinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle uçak tasarımcılarının, tuvaletleri olabildiğince küçük tasarlamak ve bu alana alabildiğince ayrıntı sığdırmak zorundadırlar. Uçak tuvaletlerinin kapıları iki şekilde açılmaktadır, normal kapılar gibi dışarıdan açılarak ya da ortasından itilip paravan gibi katlanarak. Uçak kapısı üzerinde bulunan ‘itiniz’ ya da ‘çekiniz’ yazan komutu uygulamak yeterli olacaktır.
Uçaklarda Bulunan Tuvaletlerin Kapıları Dışarıdan Da Açılabilir Mi?
Sanılanın aksine, dışarıdan da açılabilmektedir. Bunun sebebi ise, çıkabilecek acil bir durumda kabin ekiplerinin kolaylıkla müdahale edebilmelerinin amaçlanmasıdır. Örneğin, uçakların tuvaletlerinde kül tablası bulunmasına rağmen, sigara içilmemelidir. Çünkü sigara yakıldıktan hemen sonra, bulunan sistemler devreye giriyor ve ikaz vermeye başlıyor. Bu durumda paniğe kapılan yolcu, yanan sigarasını tuvalet kağıtlarının olduğu çöp kutusuna attığı için yangın çıkmasına neden oluyor. 1987 yılında yaşanan bir kaza sonrasında, uçak tuvaletlerinde kül tablası bulundurma zorunlu hale getirilmiştir.