Ekip Kaynak Yönetiminin tanımı havacılık sektörünün başrollerinde olan uçuş ekibinin emniyetli, güvenli ve verimli bir uçuş gerçekleştirmek için elindeki bütün kaynakları etkili bir biçimde kullanmasıdır.
Kaynak Yönetiminin Amacı Nedir?
1950li yıllarda güvenilir turbo jet motorlarının üretimi ile birlikte uçuş kazalarında önemli ölçüde azalmalar görülmüştür. Uçağın teknik sorunlarının azalmaya başladığı bu dönemde, kazaya neden olan durumlar için gözler artık dış etkenlere değil, insan kaynaklı sorunlara çevrilmiştir. Bu kapsamda ise insanın diğer alanlarla ilişkileri gözlemlenmeye başlanmıştır. Kokpit ekibi ve kabin etkileşimi başta olmak üzere sahip oldukları ekipmanları etkin bir biçimde kullanabilmeleri dâhilinde güvenli bir şekilde uçuş gerçekleştirebilmek ana amaçtır.
Ekip Kaynak Yönetimindeki Özellikler
İnsanın diğer alanlarla etkileşimi ile birlikte bilgi, zaman, donanım, iletişim becerileri, problem çözme, ekip ruhu ile çalışmak, karar verme vb. bu gibi kaynak ve durumların etkili bir şekilde kullanımı ile uçuş seyrüsefer faaliyetlerinin emniyetli bir biçimde gerçekleştirilmesi de ekip kaynak yönetimini açıklar.
Kaynak Yönetim Maddeleri
1) İletişim ve koordinasyona ilişkin tutumlar: Bireyin diğer ekip üyeleriyle iletişim kurma ve çalışma becerileri olarak tanımlanabilir.
2) Kokpit Yönetimine İlişkin Tutumlar: Liderlik ve emir komuta sorumluluğu, uçuş operasyonlarında ekibin ortak sorumluluk ve görev dağılımı olarak tanımlanır.
3) Acil Koşullarda Bireysel Performansa İlişkin Tutumlar:
Stres yönetimi, acil koşullarda konsantrasyonun maksimum seviyede kullanılabilmesi, endişe ve korku gibi duyguları etkin bir şekilde yönetme ve çözüme odaklanabilme olarak tanımlanabilir.
Son yıllarda başarılı bir uçuş operasyonunun gerçekleştirilmesi için tek başına uçuş becerilerinin yeterli olamayacağı, aynı zamanda ekiple birlikte iş yapabilme becerileri gibi beşerî faktörleri temel alan uçuş ekibi kaynak yönetimi becerilerinin pilotlarda bulunması gerekliliği ifade edilmektedir.