Sivil Havacılık Nedir?
Sivil havacılık, askeri amaçla yapılan uçuşlar kapsamında olmayan, spor ya da ticari faaliyet olarak yürütülen uçuşlara verilen genel bir isimdir. Bu faaliyetler kapsamında;
- Planör, yamaç paraşütü, yelken kanat
- Yolcu ve yük taşımacılığı
- Arama kurtarma faaliyetleri
- Hava trafik hizmetleri
- Meteorolojik faaliyetler
- Hava taksi ve bu gibi faaliyetleri içerir.
Türkiye’nin Sivil Havacılıktaki Gelişimi
İlk sivil hava taşımacılığına 1933’de 5 uçak kapasiteli küçük bir filoyla “Türk Hava Postaları” adı ile adım atılmıştır. İlerleyen yıllarda ise Türkiye sivil havacılık sektöründe çok hızlı bir ilerleyiş içine girmiştir. Uçuş emniyeti ve güvenliği, farklı alanlarda geliştirilen havacılık faaliyetleri, uluslararası havacılık antlaşmalarına dâhil olma ve uçuş ağlarını genişletmek gibi birçok girişimlerde bulunularak Türkiye sivil havacılık alanında ön plana çıkarılmıştır.
Türkiye ve Sivil Havacılıktaki Anlaşmaları
Türkiye, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC), Avrupa Hava Seyrüseferi Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), D8 Sivil Havacılık Çalışma Grubu ve JAA-TO üyesidir. Bunlara ek olarak 168 ülke ile ikili olarak havacılık anlaşması olan Türkiye, havacılık sektörünün dünya rekabetinde en çok uçuş ağına sahip ülkelerin başında geldiğini söyleyebiliriz.
Türkiye’de Sivil Havacılık Eğitimleri
Sivil Havacılığın ülkemizdeki bu hızlı değişim ve gelişimi ile eğitim ve iş alanında da yoğun talep toplayan bir sektör haline dönüşmüştür. Bunun sonucunda İstanbul, Eskişehir, Anakara, Kayseri, Muğla başta olmak üzere ülkemizin çeşitli illerinde havacılık kurumları ve üniversiteleri açılmış ve çeşitli alanlardan sivil havacılık eğitimi verilmeye başlanmıştır. Bu sayede sivil havacılık ülkemizde farklı bölgelere yayılarak da gelişimine devam etmiştir
Girmiş olduğu anlaşmalar ve yapmış olduğu diğer faaliyetler kapsamında Türkiye ulusal ve uluslararası Sivil havacılık sektöründe hızlı ve köklü bir ilerleme katetmektedir.