resmin alt tagı

Chesley Sullenberger Kimdir?

45 Views

Chesley “Sully” Sullenberger, Amerikalı emekli bir pilot, hava güvenliği uzmanı ve yazar olarak tanınan bir isimdir. 23 Ocak 1951’de Denison, Texas’ta doğan Sullenberger, Kaliforniya’da büyüdü ve genç yaşlarda uçuşa olan ilgisini geliştirdi. Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji okudu ve ardından Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nde pilot eğitimi aldı.

Chesley Sullenberger’in Kariyer Hayatı

Sullenberger, 1969’dan 1980’e kadar ABD Hava Kuvvetleri’nde görev yaptı ve ardından ticari havacılığa geçiş yaptı. Bir süre ticari havayolu pilotu olarak çalıştıktan sonra, US Airways’e katıldı ve Airbus A320 tipi uçaklarda kaptan olarak görev yaptı. Ancak, Sullenberger’in adını tarihe yazdıran olay, 15 Ocak 2009’da gerçekleşti.

 

Hudson Nehri’ndeki Mucize

Uçuş 1549’un kaptanı olarak görev yaptığı sırada, kuş çarpması nedeniyle uçağının her iki motoru da arızalandı. Sullenberger, acil durum prosedürlerini takip ederek uçağını Hudson Nehri’ne güvenli bir şekilde indirmeyi başardı. Bu olay, tüm yolcuların ve mürettebatın hayatını kurtardı ve “Hudson Nehri’ndeki Mucize” olarak anıldı. Olayın ardından Sullenberger ve mürettebatı, kahramanlık öyküleriyle medyanın ve kamuoyunun ilgi odağı haline geldi.

Emekli olduktan sonra Sullenberger, güvenli havacılık konularında konferanslar verdi, danışmanlık yaptı ve yazılar kaleme aldı. Ayrıca, CBS News için havacılık analisti olarak görev yaptı ve havacılık güvenliği konularında kamuoyunu bilgilendirmeye devam etti. “Highest Duty: My Search for What Really Matters” (En Yüksek Görev: Gerçekten Ne İşe Yaradığımın Peşinde) adlı otobiyografisi, 2009 yılında yayımlandı ve olayın ardındaki deneyimlerini detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Bu kitap, sadece uçuşa özel değil, aynı zamanda liderlik, karar verme süreçleri ve insan faktörleri gibi geniş bir yelpazede konulara da dokunmaktadır.

Bugün, Chesley Sullenberger, geniş kapsamlı havacılık deneyimi, olağanüstü liderlik becerileri ve güvenli havacılık konularındaki uzmanlığıyla hala saygı gören bir figür olarak bilinir. Havacılık topluluğu ve genel kamu, Sullenberger’i “Hudson Nehri’ndeki Mucize’nin Kahraman’ı’’ olarak anmaya devam etmektedir.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com