Uçağın uçmasına etki eden kuvvetler ve elemanlar vardır. Bunlardan en önemlisi kanattır. Kanatlar uçağın ağırlık dengesini sağlamak için gerekli olan kaldırma kuvvetini sağlarlar. Aerodinamik yapıyı güçlendirir.
Uçağın kanadının alt ve üst yüzeylerinden ve geçen hava akımı farkından doğan bir kaldırma kuvveti ortaya çıkar. Kanat ve kanat yüzeyleri aerodinamiktik açısından çok önemlidir. Aynı zamanda kanadın etrafındaki hava hızlandıkça statik basıncı düşürür.
Kanat Kaplaması Nasıl Olur?
Kanat kaplaması üst ve alt olmak üzere ikiye ayrılır. Olabildiğince tek parça bir kaplama istenmektedir fakat imalat aşaması ve montaj aşaması nedeniyle kanat kaplaması tek parça olamaz. Kaplamalar birkaç milimetreden oluşan hassas ve oldukça kırılgan bir yapıya sahiptir. Kaplamanın çökmesini engellemek adına içine takviye kirişler yerleştirilir.
Kanat Tipleri Nelerdir?
- Ters Kanat
Düşük hızlarda, alçak irtifada yüksek manevra kabiliyetine sahip uçaklardır. - Trapez (Elmas) Kanat
Düz kenarlı ve gövdeden gittikçe incelen bir yapıya sahiptir. Yüksek süratte daha az sürtünmeye sahiptir. - Değişken Açılı Kanat
Havanın kaldırma kuvvetini arttırırken hızlı uçuşlarda kanat alanını küçültüp sürtünme kuvvetini düşürür. - Delta Kanat
Ses hızını aşarken kanatlara etki eden sürtünme kuvveti artar. Yüksek süratler için verimli bir yapıdır. - Geriye Ok Açılı Kanat
Manevra yapan uçakların hızlarından ödün vermemesini sağlar. Dünyada en çok kullanılan kanat tipidir.