resmin alt tagı

Uçakta Tuvalet ve Lavabo Sisteminde Kullanılan Sulara Ne Oluyor

107 Views

 

Uçuş esnasında uçak tuvaletleri düzenli olarak kullanılan bir alandır. Çoğu insan tuvalet ve lavabolardaki bu suyun nereden geldiğini, nereye gittiğini hatta uçuş esnasında havaya mı boşaltıldığına kadar merak etmişlerdir.

Suların Uçağa Taşınması ve Boşaltımı

Öncelikle uçaklardaki bu konuyla ilgili görevlendirilmiş bölüm Ramp alanında görev yapan kişilerdir. Uçaklarda su sisteminin asıl amacı ise, uçağın içerisinde bulunacak olan ekip ve yolcuların kullanacakları temiz suyu lavaboya ve suya ihtiyaç duyulan kabinlerine kadar ulaştırmaktır. Bu görevde kullanılan ve bu işlevi en sağlıklı ve verimli bir şekilde yerine getirmesi için özel malzemelerle tasarlan su tankı, uçuş öncesi su servis panelleri ve dağıtım sistemleri de kullanılarak gereken temiz suyu uçağın içerisine genellikle kargo bölümüne bulunan temiz su depolarına aktarır. Aynı şekilde destek ve bağlantı kelepçeleri ile uçağa monte edilen bu sistem sayesinde tuvaletlerde, lavabo ve servis kabininde kullanılan sular borular yardımıyla uçak dışına atılır. Atık su sisteminde buna gri su sistemi adı verilir. Alınan atıklar ise kanalizasyonlara boşaltılır.

Uçaklarda Kullanılan Su Miktarı

Uçaklar genellikle uçuşun sonuna kadar yetecek miktarda su taşıyamaz ve bu nedenle birçok farklı ülkedeki kaynaklardan tekrar dolum yapmak zorundadır. Suyun miktarı yolcuların sayısına ve uçuşun süresine göre belirlenmektedir.

Sonuç olarak uçak tuvaletlerinde kullanılan sular, zannedildiği gibi uçaktan aşağıya atılmıyor. Atıklar inişten sonra özel araç tarafından çekiliyor, arıtılıyor ve daha sonra da kanalizasyona götürülüyor.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com