resmin alt tagı

Yangın Söndürme Uçaklarından Atılan Kırmızı Sıvı Nedir?

165 Views

Orman yangınları, kontrol altına alınamayan alevler ve yer ekiplerinin müdahale etmekte zorlandığı yangınlarda genel de yangın söndürme uçaklarına veya helikopterlerine ihtiyaç duyulur. Havadan yapılan müdahale ile alevler daha kolay kontrol altına alınıp daha kısa sürede yangın söndürülebilmektedir. Yangın uçakları ve helikopterleri yangının üzerine veya çevresine tek seferde binlerce hatta on binlerce litre su bırakabilmektedirler.

Söndürme İşleminde Kullanılan Su Neden Kırmızı Renklidir?

Yangın söndürme uçaklarında alevleri söndürmek için tamamen su kullanılmaz. Yangınların üzerine bırakılan karışımın yalnızca %70-%75’ini su oluşturur. Geriye kalan yüzdelik dilimin %10-%15’i gübre ve %5-%10’unu kimyasal maddeler oluşturur. Bu karışımın asıl rengi kırmızı değildir. Kırmızı renk pigmenti bırakılan karışımın hangi alanlara ulaştığı konusunda ekiplere yol gösterici olmasından dolayı sonradan karışıma eklenir.

Yangın Söndürme Uçakları Ne Kadar Etkili?

Yangın söndürme olaylarına bakıldığında, yangın söndürme uçakları aslında yangını söndürmez. Yangını söndüren kara ekipleridir. Yangın söndürme uçakları, yangının daha geniş alanlara yayılmaması ve alevlerin yavaşlaması için görev yaparlar. Yangın söndürme uçaklarının bıraktığı sıvı içerisinde bulunan gübre ve diğer kimyasal maddeler aslında bir tür yangın geciktiricidir. Karışımın içinde bulunan su da bu kimyasalların ve gübrelerin alana yayılmasına yardımcı olmaktadır.

Yangın Geciktiriciler Nasıl Çalışır?

Gemi limanı, orman ve buna benzer büyük yangınların en büyük sorunlardan biri de hızlı bir şekilde çevre alanlara yayılıp kontrol altına alınmayı zorlaştırmasıdır. Bu durumlarda kara ekipleri havadan destek talebinde bulunabilirler. Bu talebe istinaden havadan yangın alanı ve çevresine yangın uçakları ve helikopterleri sayesinde havadan yangın söndürücü/geciktirici sıvılar bırakılır. Yangın geciktirici sıvının içerisinde bulunan gübre ve kimyasal maddeler sayesinde alevlere karşı bir barikat oluşturulmuş olur.

Yangın geciktirici bölgesine ulaşan alevler sıvı ile karşılaştıklarında yayılmalarında yavaşlama zaman zaman da durma gözlemlenebilir. Yangın geciktiricilerin çalışma prensibi, içerisinde bulunan selüloz gibi maddelerin ısı ile erimeye başlayarak havaya su buharı yaymasıdır. Su buharının havaya verilmesi alevleri yavaşlatmakta ve zaman zaman durdurmaktadır.

Yangın Söndürme Uçakları Alevler Üzerinde Ne Kadar Etkili?

Yangın söndürme uçakları bırakmış oldukları geciktirici/söndürücü sıvı ile yangınlar üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Yapılan yangın söndürme araştırmalarına göre havadan bırakılan geciktirici sıvının, yangının kontrol altına alınmasındaki etkisi yalnız su ile söndürme işlemine göre 2 kat daha fazla avantaj ve ekstra zaman sağlamaktadır. Bu avantajlardan dolayı kara ekipleri havadan gelecek yardım talebini gerekli durumlarda istemektedirler.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com