Uçuş sırasında doğum ihtimali çok düşük olsa da havayolu şirketlerinin izlemiş oldukları prosedürleri geçip uçağa alınan hamile kadınların zaman zaman uçakta doğum yaptığı haberleri kayıtlara geçmiştir. Örneğin bayrak taşıyıcı havayolu olan Türk Hava Yolları’nda hamile kadınlar için uygulanan prosedürde, 28. Hafta ile 35. Hafta arasında olan bebekler için doktordan ‘uçabilir’ raporu alınmış hamile kadınlar uçağa kabul edilebilmektedir. 36. Haftasını tamamlamış hamile kadınlar ise uçağa kabul edilmemektedir.
Uçakta Doğan Bebek Dünya Vatandaşı Mı Olur?
Kulaktan kulağa gelen bir bilgi de uçakta doğan bebeğin dünya vatandaşı olacağı ve tüm ülkelere vizesiz seyahat edebileceği yönündedir. Fakat bu bilgi maalesef ki doğru değildir. Uçakta doğan bebek dünya vatandaşı olmaz. Uluslararası kurallara göre ‘dünya vatandaşı’ diye bir kavram yoktur. Bu sebepten ötürü uçakta doğan bebeklerin tüm ülkelere vizesiz seyahat hakkı da bulunmamaktadır. Eğer yurt dışı uçuşlarda bir bebek doğduysa, doğduğu hava sahasında bulunan prosedürler çerçevesinde vatandaşlığı verilecektir. Bu durumda uçakta doğan bebek, doğduğu hava sahasında bulunan ülkenin vatandaşlığını alabileceği gibi bazı ülkelerde bulunan kurallar gereği kalkış havalimanının bulunduğu ülkenin vatandaşlığı veya varış havalimanının bulunduğu ülkenin vatandaşlığını da alabilmektedir.
Uçakta Doğan Bebeklere Avantajlar Sağlanıyor Mu?
Uçakta doğan bebeklere havayolundan havayoluna değişiklik gösterebilmek üzere hayatı boyunca bedava seyahat hakkı gibi avantajlar sağlanabilmektedir. Ayrıca uçakta doğan bebeklerin gelecek hayatlarına katkı sağlamak amacıyla eğitim masrafları da seyahat edilen havayolu tarafından karşılanabilmektedir.