resmin alt tagı

Dünyanın İlk Ticari Uçuşu Nedir?

191 Views

Ticari, yani tarifeli olarak ilk uçuş Antony Jannus tarafından 1914 yılının ilk günü Benoist yapımı hava aracıyla gerçekleştirildi. Uçuşu izlemek yaklaşık 3000 kişi Petersburg şehir merkezinden sahile doğru gitti.   İlk bilet bugün ki karşılığı neredeyse 10.000 dolara denk gelen 400 dolara satışa koyuldu. Bu uçuş için ödeme yapan ilk yolcu, Petersburg’un eski belediye başkanı Abraham Phiel’di. Uçuş Tampa körfezinden Petersburg’a yapıldı ve 34 kilometrelik yolculuk 23 dakikada tamamlandı. Thomas Benoist tarafından tasarlanan “Deniz Uçağı” ile ilk ticari uçuş gerçekleşmiş oldu.

Pilot Jannus, uçağı suyun üstünde 15 metreyi geçmeyecek şekilde uçurdu. Yolun tam yarısında teknik bir arıza yaşadı ve körfeze iniş yapmak zorunda kalan Jannus, motor üzerinde yapılan bir takım tamir çalışmalarından sonra tekrardan kalkış yaptı. Yapılan bu başarılı uçuş sonrası Abraham Phiel toptan bilet satış şirketi için yüklü miktarda sipariş verdi ve 1 Ocak 1914 tarihinde Petersburg-Tampa Deniz Uçağı Hattı arasında uçuş faaliyeti gösteren ilk ticari havayolu şirketi oldu.

Havayolu şirketi resmî olarak ticari uçuşlara başlamıştı. Haftada altı gün, günde ise iki kez olacak şekilde seferlerine devam etti. Standart bilet ücreti ise kişi başı ve her 45 kilogramlık yük için toplamda 10 dolardı. Şirkete ikinci bir Benoist model uçak eklenmesiyle beraber yapılan sefer sayıları ve rotalarda artmış oldu. İkinci pilot olarak ise Tony Jannus’un kardeşi Roger Jannus oldu.

Havayolu şirketi tüm seferler toplamında 1205 yolcu taşıyarak dört ay kadar işletildi. Bulundukları konumda kış mevsiminin başlamasıyla beraber yolcu sayısı düşmeye başladı. Jannus kardeşler Florida’dan ayrılmadan önce son uçuşlarını 27 Nisan’da hava gösterisi yaparak uçuşlarını sonlandırdılar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com