resmin alt tagı

Uçakların Bakım Periyotları Nasıldır?

206 Views

Uçakların uçuşa elverişli şekilde tutulması hava aracı operatörünün sorumluluğundadır. Hava aracı operatörleri yani havayolları; hava araçlarının uçuş saatlerine, iniş ve kalkış sayılarına, hava aracının yaşına göre bakımlarını planlar ve yapar veya yaptırır.

Uçaklar, rutin aralıklarla bakımlara alınarak servis ömrünü, dayanıklılığını ve performansını iyileştirecek çalışmalar yapılır. Çalışmalar birkaç dakika sürebileceği gibi aylarca sürebilir de.

Hat Bakımı

Hat bakımları, hava aracı uçuş hattındayken yapılan bakımlardır. Bu bakımlar hızlıca yapılır, bakım kapsamı çok geniş olmaz. Yağ değişimi, bazı testler, ufak kabin içi hasarlar hat bakımı sırasında yapılır.

A Bakımı

A bakımı, uçakların güvenliği ve güvenilirliğinin sağlanması için yapılan bakım kontrollerinden biridir. Genellikle uçak tipine ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak her 400 ila 600 uçuş saati veya her 200 ila 300 uçuş arasında gerçekleştirilir. A bakımı sırasında, filtre değişiklikleri, hidrolik sistemlerin kontrolü, acil durum ekipmanlarının kontrolü ve iniş takımları, frenler ve motorlar gibi ana sistemlerin incelenmesi de dahil olmak üzere çeşitli kontroller ve testler yapılır.

A bakımlarının süresi, uçak tipine ve yapılması gereken bakımın kapsamına bağlı olarak değişebilir, ancak Boeing 737 için genellikle altı saat ila tam gün arasında sürer. A bakımı, herhangi bir sorunun daha büyük bir sorun haline gelmeden önce tespit edilmesi, uçağın güvenliği ve hava değerliğinin korunması, havayolu filosunun güvenliği ve güvenilirliğinin sağlanması için hayati öneme sahiptir.

C Bakımı

C bakımları ağır bakım işlemleridir ve genellikle her 18 ayda bir ila iki yılda bir (uçak tipine göre değişkenlik gösterir) gerçekleştirilir. Bazı alanlar daha kapsamlı sistem kontrollerini içerir, kapı conta kontrolü, APU yakıt hattı kontrolleri ve çatlakları kontrol etmek için motor hava girişleri kontrol edilir.

Bu işlemler genellikle bir havayolu bakım hangarında gerçekleştirilir ve tamamlanması ortalama bir ay kadar sürebilir. Havayolları bazen kabin konfigürasyonu değişimlerini de C bakımları esnasında yaparlar.

D Bakımı

D bakımları bir uçağın uçtuğu süre boyunca sadece birkaç kez yapılan en kapsamlı kontrollerden biridir. Genellikle altı ila on iki yılda bir gerçekleştirilir ve üç ila altı hafta sürer. Havayolları, genellikle kabin konfigürasyon değişikliklerini aynı zamanda planlarlar.

Kontrol sırasında, korozyon, çatlaklar veya diğer sorunlar için tüm uçak yapı ve sistemlerinin tam bir denetimi yapılır. Bu, tüm kabin içini sökmeyi gerektirir. Motorlar çıkarılır ve yeniden monte edilir, iniş takımı yapısı da aynı şekilde yeniden monte edilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com