resmin alt tagı

Volkanik Patlamalar Uçuşları Nasıl Etkiler?

163 Views

Volkan patlamaları, Dünya’nın mantosunda yer alan magmanın yeryüzüne yükselerek püskürmesi sonucu oluşan olaylardır. Bu patlamalar, yer kabuğunun altındaki magmanın hızlı bir şekilde yükselmesi ve basınç altında kalarak patlaması sonucu gerçekleşir. Bu patlamaların şiddeti, yükselen magma miktarı, basınç ve magmanın viskozitesi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Patlama sırasında, magma lav, kül, gaz ve taş gibi malzemeleri yüksek hızlarda havaya fırlatır. Patlama esnasında lavların sıcaklığı 1000-1200 °C civarında olabilir. Patlama sonucu açığa çıkan gazlar arasında su buharı, karbondioksit, kükürt dioksit, hidrojen klorür ve hidrojen florür gibi gazlar bulunur. Bu gazlar, patlama sonrası hava kirliliği, asit yağmuru, iklim değişikliği, insan sağlığı ve havacılık faaliyetleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Volkanik Faaliyetlerin Havacılıktaki Etkileri

Volkanik faaliyetler, uçuşları şu yüzden etkiler:

  1. Volkanik kül: Volkanik patlamalar sırasında, volkanik kül, gazlar ve diğer partiküller atmosfere yayılabilir. Bu partiküller, uçuş güvenliğini ciddi şekilde etkileyebilir, jet motorları zarar görebilir ve görüş mesafesini azaltabilir.
  2. Gaz emisyonları: Volkanik faaliyetler sırasında, zehirli gazlar da atmosfere yayılabilir. Bu gazlar, uçaklarda insan sağlığına zarar verebilir ve uçuş emniyetini riske atabilir.
  3. Klimatik Etkiler: Volkanik faaliyetler, küresel iklim değişikliklerine neden olabilir. Bu değişiklikler, hava trafiğini uzun vadede etkileyebilir ve daha fazla gecikme veya iptal olabilir.
An aerial view from the window a commercial aircraft on February 3, 2011 shows smoke rising from the crater of Mount Shinmoedake in the Kirishima mountain range in Kagoshima prefecture, on Japan’s southern island of Kyushu. A series of spectacular eruptions from a volcano in southern Japan fired columns of ash and smoke thousands of metres in the air, with the cloud delaying some international flights to Tokyo. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI (Photo credit should read KAZUHIRO NOGI/AFP via Getty Images)

Bu nedenlerden dolayı, hava yolları volkanik faaliyetleri ciddiye alır. Volkanik faaliyetlerden ötürü uçuşlar durabilir veya rotaları değişebilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com