resmin alt tagı

Yolcu Uçakları Ses Hızından Hızlı Uçabilir Mi?

284 Views

Teknolojik gelişmeler, yüksek hız sağlayıcı ile geliştirilen jet motorları, basınca dayanıklı kabinler ve daha fazlasıyla gelişen havacılık sektöründe yeni hedef ‘Ses Hızında Uçan Yolcu Uçakları’! Gelişen teknoloji ile havacılık sektöründe yapılan yatırımlar daha verimli uçuşlar sağlamaya yönelik çalışmaları da beraberinde getiriyor. Bu çalışmaların arasında yolculuk süresini olabildiğince minimuma indirmek başlıca hedefler arasında yer alıyor. Yolcular için en güvenli ve en hızlı uçuş havayolu firmaları arasında rekabeti de sağlamış oluyor.

 

Uçaklar Ses Hızına Çıkabilir Mi?

Ses hızı hava sıcaklığına bağlı değişiklik gösterse de ortalama 1226,5 km/saat ya da başka bir ifade ile 340metre/saniye olarak ölçülmektedir. Havacılık sektöründe geliştirilen turbo jet motorları ve yüksek basınçlara dayanıklı kabin kaplamaları sayesinde ses hızına yakın hava araçları üretilebilmektedir. Bunların bir örneği de havacılık sektöründe ün yapmış meşhur Concord’dur. British Airways’e ait Concord uçağı 7 Şubat 1996 tarihinde New York’tan Londra’ya yaklaşık olarak 2 saat 52 dakika da varmıştı. Yani bu süpersonik diye adlandıracağımız ses hızını aşan uçak, bu uçuşu sırasında saatte yaklaşık 2160 km hızına ulaşmıştı.

Boeing veya Airbus Ses Hızına Çıkabilir Mi?

Boeing veya Airbus gibi bilindik yolcu uçakları ses hızının ortalama 0.8 (Mach) katına çıkabilmektedir. Boeing 777-300ER modeli ses hızının 0.84, Airbus 380 modeli 0.85, Boeing 787 modeli 0.85 Mach katı hızla uçuş gerçekleştirebilmektedir.

Gelecekte Uçuşlar Daha Hızlı Gerçekleşecek Mi?

Gelişen teknoloji ve havacılık sektörüne yapılan yatırımlarla gelecekte bizi daha konforlu ve daha kısa süreli uçuşların beklediği söylenebilmektedir. Boom Supersonic firmasının yeni tanıttığı prototip uçakla birlikte havacılık sektöründe yeni bir adım atıldı. Firma tanıttığı uçağında yaklaşık 2 bin km/saatin üstüne çıkabildiklerini ve daha kısa süren uçuşlar planladıklarını açıkladılar. Bu demek oluyor ki, gelecekte Atlas Okyanusu yaklaşık 3,5 saate aşılabilecek ve uçuşların süresi oldukça kısalabilecektir. Yolculukları büyük oranda kısaltacak Overture için uçuşların 2029 yılında başlaması planlanmaktadır.

Uçakların Yüksek Hızda Uçmasının Zararları Var Mıdır?

Uçakların yüksek hızda uçmasını kolaylaştırmak için pilotların planlı bir şekilde yüksek irtifaya tırmanmaları gerekir. Yüksek irtifada ve yüksek hızda uçan uçaklar planlanandan daha fazla yakıt yakalar. Uçakların fazla jet yakıtı yakması atmosfere daha fazla karbon bırakmak ve beraberinde karbon ayak izinin artması demektir. Bu sebepten dolayı pilotlar, uzun uçuş planlamalarında uçağın toplam ağırlığı ve yüksekliğine göre hız ayarlaması yapmaktadırlar. Günümüz şartlarında kullanılan jet yakıtı ile yüksek hızlarda uçmak doğaya zarar verdiğinden havayolu firmaları belirlenen uçuş yüksekliklerinde ve hızlarında uçuş gerçekleştirmektedirler. Gelecekte tam anlamıyla kullanılmaya başlanacak SAF ile uçakların hızlarında ve uçuş irtifalarında değişim yaşanabilecektir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com