Uçak kokpitleri, oldukça karmaşık görünen ve sayısız düğmenin bir arada bulunduğu; uçuş ekibinin belli kurallar eşliğinde uçuş operasyonlarını gerçekleştirdiği, yolcu ve yükten steril olan kabinlerdir.
Kokpitlerin neredeyse görüş alanının her yeri çeşitli tuşlarla doludur. Ancak bu tuşlar teknolojiden nasibini alarak kocaman ekranların içine gömülüp kalmıştır. Boeing 747-200 modelinde 980 adet tuş ve 100 adet gösterge vardır. Boeing 747-8 modelinde ise 346 adet tuş ve birkaç adet ekran vardır. Uçağın kullanım amacına ve operasyon türüne göre tuş sayıları artıp azalabilmektedir. Bir uçuşta her tuş kullanılmaz ancak operasyon gereksinimlerine göre daha fazla tuş kullanılabilir.
Bir Uçuşta Kaç Adet Tuş Kullanılır?
Bir uçuşta kullanılan düğme sayısı uçuşun amacına, rotasına, hava koşullarına, yolcu sayısına ve uçak modeline göre değişebilir. Bazı uçuşlar sadece temel kontrol sistemlerini gerektirirken, diğerleri daha fazla kontrol sistemi gerektirebilir. Örneğin, uçuş sırasında hava koşullarının kötüleşmesi durumunda, pilotlar fazladan kontrol sistemlerini kullanabilirler.
Ayrıca, uçak modelleri arasında da farklılıklar vardır ve bu da kullanılan düğme sayısını etkileyebilir. Örneğin, daha eski modeller sadece temel kontrol sistemleri sunabilirken, daha yeni modeller daha fazla fonksiyonalite sunabilir.
Her şeyden önce, pilotlar sadece gerektiğinde kullandıkları düğmeleri kullanırlar ve güvenli bir uçuş sağlamak için tüm kontrol sistemlerine hakim olmalıdırlar.
Pilotlar Her Tuşun Ne Yaptığını Biliyor Mu?
Tabi ki de evet. Pilotlar uçtukları uçak tipindeki tüm düğmelerin ne işe yaradığını bilirler. Düğmelerin birçoğu yalnızca çok olağandışı durumlarda kullanılır ve bu nedenle aslında bir pilot tarafından tüm kariyeri boyunca gerçek anlamda asla kullanılmayabilir. Hatta hiçbir koşulda uçuş sırasında kullanılmayacak, sadece yerde ve sonra sadece uçak bakımcılar tarafından kullanılacak düğmeler bile olabilir. Ancak pilotlar yine de ne yaptıklarını bilmek zorundalardır.