resmin alt tagı

Airbus İle Boeing Arasındaki Farklar Nelerdir?

448 Views

Dünyada yaygın olarak kullanılan uçakların en yaygın iki üreticisi vardır; Airbus ve Boeing. Airbus ve Boeing, ticari havacılık, askeri havacılık ve uzay alanlarında çok fazla çalışması bulunan iki şirkettir.

Dünya tarafından bilinip sevilen 737, 747; ilk ticari jetlerden biri olan 707, günümüz kargo filolarının gözbebeği olan 777F modelleri ve bu modellerin yanı sıra F-15, F/A-18, NATO tarafından sıkça kullanılan E-3, E-7 ve deniz karakol uçağı olan P-8 modelleri Boeing tarafından üretilirken dar gövdeli uçakların göz bebeği A320 ailesi, THY’nin ticari operasyonlarında sıkça kullanılan A330, verimlilik şampiyonu A350 ve tek sınıfta 854 yolcu taşıyabilen A380 yolcu uçaklarının haricinde askeri kargo uçakları olan C295 ve A400M modellerini Airbus üretmektedir.

Airbus Kimdir?

Airbus, 1970 yılında faaliyetlerine başlayan ve Avrupa ülkelerinin ortak girişimi olan bir firmadır. Ürettiği ilk uçak A300 olan bu şirket, daha sonra Avrupa’daki diğer havacılık firmalarını da satın alarak askeri alanlarda da kendini geliştirmiştir. Merkezi Toulouse/Fransa olan Airbus firması, Boeing’e göre daha yeni bir firma olmasına rağmen sipariş sayıları dar gövde sınıfında Boeing’i geçmiştir.

Boeing Kimdir?

Boeing firması, 1916 yılında Seattle, ABD’de kurulmuş olup dünyanın en büyük havacılık ve uzay şirketlerindendir.

Boeing zaman içinde McDonnell Douglas, Bell Helicopters firmalarını satın alarak askeri ve sivil alanlarda da becerisine beceri katmıştır. Günümüzde birçok askeri model jetin ve helikopterlerin üretimini yapmaktadır.

İki Firma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Airbus ve Boeing, dünya çapında lider uçak üreticileridir ve birçok benzerliğe rağmen, birçok farkı da bulunmaktadır:

  • Köken: Airbus Avrupa ortak girişimi iken, Boeing Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur.
  • Ürün yelpazesi: Airbus hafif ve ağır uçaklar, helikopterler ve havacılık ekipmanları üretirken, Boeing hafif ve ağır uçaklar, uzun menzilli yolcu uçakları, havacılık ekipmanları ve uzaya ulaşma sistemleri gibi birçok ürüne odaklanır.
  • Teknolojik yaklaşım: Airbus esnek ve uyarlanabilir uçaklar üretmeyi amaçlarken, Boeing yüksek verimlilik ve güvenliği amaçlar.
  • Pazar payı: Airbus dünya çapında daha yaygın olarak kullanılırken, Boeing Amerika Birleşik Devletleri ve diğer bazı ülkelerde hala güçlü bir pazar payına sahiptir.
  • Tarihçe: Airbus 1970’lerde kurulmuştur ve hızla tanınır hale gelmiştir, Boeing ise 1916 yılında kurulmuş ve uçak endüstrisinin öncü şirketlerindendir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com