Trafik yükü, yolcu ve kuru yük ağırlığının toplamına denmektedir. Kuru yük (deadload), kargo, posta ve bagaj EIC’nin toplamından oluşmaktadır.
Kayıtlı ve Kayıtsız Bagaj Arasındaki Fark Nedir?
Uçağa kabul edilen bagajlar kayıtlı ve kayıtsız bagajlar olmak üzere 2 sınıfta incelenir.
- Kayıtlı Bagajlar: Yolcunun direkt biletine kaydedilerek, tamamen taşıyıcı sorumluluğunda olan bagajladır. Kayıtlı bagajlar dahili bagaj, transit bagaj ve transfer bagaj olarak 3 farklı şekilde işleme alınmaktadır.
- Kayıtsız Bagajlar: Yolcunun kendi isteği üzerine yanına almış olduğu ve kendi nezaretinde taşıdığı kabin bagajı etiketli bagajlara denilmektedir. Kayıtsız bagajlar kısaca Kabin Bagajı olarak bilinmektedir.
Uçakta Kargoların Taşınması
Uçakların kargo bölümlerinde kargo taşımacılığı yapmak mümkündür. Kargolar, airwaybill düzenlenerek lowerdeck’te taşınırlar. Kargoları iki şekilde incelemek mümkündür.
- Normal Kargo: Taşınmasında herhangi bir özel şart gerektirmeyen, taşınma prosedürlerine uygun kargolara denir.
- Özel Kargo: Yapıları veya içerdikleri maddeler nedeniyle pilotlara bildirilmesi gereken kargolara denir. Özel kargolar, tehlikeli madde içermesi, özel koşul oluşturmaları açısından uçuş ekibine bildirilmek zorundadır. Kargo bölümünde taşınan canlı hayvanlar da özel kargo sınıfına girmektedir.
Uçaklar Posta Taşımacılığı Devam Ediyor Mu?
Uçaklar aracılığı ile PTT postaları, şirket postaları, şirketlerle alakalı özel dokümanlar ve diplomatik dosyaların taşınması devam etmektedir. Uçakların kargo kompartımanında taşınırlar.