Küresel ısınmaya karşı alınan tedbirler arasında fosil yakıtların kullanılmaması başta gelmektedir. Fosil yakıtları yandığında çevreye yoğun oranda karbondioksit (CO2) salınımı yapmaktadır. Uçak yakıtları da motor içerisinde yandıktan sonra havaya yoğun oranda karbondioksit salınımı yaptığından daha yaşanılabilir bir dünya için yapılan çalışmalarda uçak yakıtlarının daha az karbondioksit salınımı yapma konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. Bu yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (Sustainable Aviation Fuel- SAF) havacılık sektörü için büyük bir adım olmuştur.
Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) Nasıl Üretilir?
Fosil yakıtlarına nazaran yenilenebilir yakıtların kullanılması havaya salınan karbondioksit oranında büyük ölçüde azalma sağlamaktadır. Havacılık sektöründe kullanılan yakıtlarda yoğun oranda kerosen ismi verilen fosil yakıtı kullanılmaktadır. Kerosen yandığında havaya yoğun oranda karbondioksit salınımı yaptığından dünyada sera etkisi yol açmaktadır. Sera etkisinin önüne geçmek amacıyla çalışması yapılan sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF)’nın içerisinde geri dönüştürülebilir maddeler bulunduğundan karbondioksit salınımı önemli ölçüde azalarak geri dönüşüm sağlanmaktadır. SAF’ın üretilmesinde kullanılan maddelerden;
- Biyoyakıtlar: Bitki ve hayvan kalıntılarından elde edilen biyoyakıtlar aynı zaman da kullanılmış yemeklik yağ atıkları gibi yağların geri dönüştürmesi ile elde edilir.
- Sentetik Yakıtlar: Hidrojenden kimyasal reaksiyonlar ile elde edilerek ortaya çıkan sentetik yakıtlar şu anda düşük oranda yakıt sağlasa da gelecekte yapılacak çalışmalarda sürdürülebilir havacılık yakıtına büyük oranda destek sağlayacaktır.
- İnsan Atıkları: Kullanılmış kâğıt, ambalaj, tekstil ve gıda atıklarından geri dönüştürülerek üretilen sürdürülebilir yakıtlar büyük oranda havacılıkta jet yakıtı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Sürdürülebilir Havacılık Yakıtının Geleceği
Birçok havayolu firması Sürdürülebilir Havacılık Yakıtını kullanmaya başladı. Dünya üzerindeki karbondioksit emisyonlarına ek olarak, SAF, doğrudan %90 oranında emisyonları azaltmayı hedeflemektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar çerçevesinde, geleneksel jet yakıtlarına nazaran SAF’ın yandığında daha yoğun enerji ortaya çıkardığı tespit edilmiştir. Daha iyi verimlilik sağladığından uzak menzilli ve ağır yüklü uçuşlarda SAF’ın tercih edilmesi havayolu firmaları açısından verimlilik ve tasarruf sağlayacaktır. Bu sayede Sürdürülebilir Havacılık yakıtı, sadece sera etkisini azaltıp karbon emisyonuna destek olmakla kalmayacak ayrıca enerji tasarrufu konusunda da verimlilik sağlayacaktır.
Uçaklarda %100 Oranında SAF Kullanılabilir Mi?
Uçaklarda %100 oranında SAF kullanmak teknik açıdan mümkündür. Fakat, SAF’ın diğer jet yakıtlarına göre 2-3 kat daha pahalı olmasından kaynaklı havayolu firmaları uçuşlarında %100 oranında SAF kullanamamaktadır. Havayolları firmalarının kullandığı tonlarca kerosenin içerisinde çok az miktarda SAF bulunmaktadır. Gelecekte hız kazanacak SAF çalışmalarından sonra havayolu firmaları kerosene tamamen veda etmeyi planlamaktadır.
Uçuşlarda Karbon Salınımı Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?
Yolcularımızın SAF çalışmalarına ve karbon salınımını azaltmaya yönelik çalışmalara katkı sağlamasında yapacakları arasında;
- Az yük ve bagajla uçuş gerçekleştirmek
- Ambalajlı paketleri tercih etmemek
- Havalimanı transferlerini toplu taşıma ve buna benzer ulaşım yolları ile gerçekleştirmek
- Uzun uçuşlara kendi su şişelerini ve kulaklıklarını getirmek
- İmkân sunan havayolu firmalarından bilet satın alırken biletinize ‘SAF satın alma’ seçeneği eklemek gibi alternatifler yapılabilir.