resmin alt tagı

Uçaklar Nasıl İniş Yapar?

363 Views

Uçakların güvenli uçuşlarının sonunda varış noktasına da güvenli bir şekilde inmeleri gerekmektedir. Uçak iniş için alçalmaya başladıktan sonra pilotların ve kabin ekibinin hava trafik kontrolörü ile senkronize bir şekilde çalışması inişin temel hattını oluşturur. Kabin ekibinin yolcuları iniş için hazırlaması kabin içinde oluşabilecek acil durumlarının önüne geçmek için oldukça önemlidir.

 

Pilotlar İnişe Nasıl Hazırlanmaktadır?

Pilotlar uçuş rotasında belirlenen alçalma koordinatlarına geldiklerinde varış havalimanındaki kule ile iletişime geçip iniş prosedürlerini uygulamak için izin alırlar. Kule tarafından izin verilmesinin ardından iniş prosedürlerine göre alçalma başlar. Alçalma sırasında kokpitten kabine uçağın iniş için alçalmakta olduğuna dair bilgi verilir. Bu bilgiden sonra kabin ekibi kabin içi iniş prosedürlerine göre yolcuları inişe hazırlamaktadır. Kabin, inişe hazırlanırken bir yandan da pilotlar uçağın mekanik aksanlarını güvenli iniş yapmak için hazırlarlar.

Uçaklar Piste Nasıl Yaklaşma Sağlarlar?

Pilotlar uçağı iniş için hazırladıktan sonra iniş yapılacak havalimanındaki hava trafik kontrolörü tarafından verilen iniş sırasına ve rotasına göre uçağı doğru pozisyona getirmektedirler. Bu süreçte kabin ekibi yolcuların emniyet kemerlerinin bağlı, güneşliklerinin açık ve masalarının kapalı olarak herkesin yerinde güvenle oturduğuna dair kontrolü gerçekleştirip kokpite bilgi verirler. Bu bilgi dahilinde pilotlar yolcuların inişe hazır oldukları için kabin ışıklarını kısarak inişe tam hazırlık gerçekleştirirler. Uçağın iniş sırası geldiğinde doğru açı ve yaklaşımla uçağın piste teker koyması için pilotlar dikkatli bir şekilde iniş prosedürlerini uygularlar.

İniş Sırasında Kabin Işıkları Neden Kısılır?

Uçakların iniş ve kalkış esnasında kabin ışıklarının kısılmasının sebebi tamamen güvenlik önlemlerinden kaynaklanmaktadır. Uçakların kalkış ve inişleri sırasında yaşanabilecek acil durumlarda yolcularının gözlerinin karanlığa alışması ve acil durumların ardından hızlı bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olmak amacıyla kabin ışıkları kısılır. Ayrıca uçakların kalkış ve inişleri sırasında gereken ekstra gücü sağlamak amacıyla kabin ışıklarına verilecek güç kabin ışıkları kısıldığında diğer mekanik aksanlara aktarılmaktadır.

Uçaklar Neden Sert İniş Yaparlar?

Uçakların zaman zaman piste sert bir şekilde teker vurduğu kayıtlara geçmiştir. Bunun birçok sebebi bulunmaktadır. Başlıca sebeplerden;

  • Havalimanı Rakımı ve Havanın Yoğunluk Seviyesi: Rakım arttıkça havanın yoğunluğu azaldığından zaman zaman uçaklar piste yaklaşım sağlarken piste sert bir şekilde teker vurabilmektedirler.
  • Islak ve Nemli Pist: Zaman zaman yağışlı ve nemli havalarda pistlerde su birikimi oluşabilmektedir. Bu durumlarda, pilotlar, uçağın kayma veya kızaklama riskini ortadan kaldırmak amacıyla bilinçli bir şekilde uçağın tekerleklerini piste sert şekilde koyabilmektedirler.
  • Uçak Ağırlığı: Uçaklar; uçak tipine, yolcu sayısına, yük ve yakıt ağırlığına bağlı olarak farklı ağırlıklarda uçmaktadırlar. Uçaklar maksimum iniş ağırlığına ne kadar yakın olurlarsa uçak o kadar sert piste teker vurmaktadır. Örneklemek gerekirse, dolu ve boş bir tırın yola yaptığı basınç gibi düşünülebilir. Bu sebepten dolayı zaman zaman inişten önce ağırlığı azaltmak amacıyla pilotlar tarafından yakıt boşaltımı yapılmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com