resmin alt tagı

Uçaklarda Havalandırma Sistemi Nasıl Çalışır?

327 Views

Yerden binlerce fit yükseklikte, yaklaşık -40 ila -60 derece sıcaklıkta uçak içinde güvenle seyahat ederken kabin içinde rahatça nefes almak oldukça önemlidir. Hava araçlarının uçtuğu yüksekliklerde olan dış basınç insan vücudunun dayanabileceği basıncın çok üstündedir. Bu sebepten dolayı kabin iç basıncının ayarlanması ve havalandırma sisteminin doğru çalışması yolculuk için önem arz etmektedir.

Uçaklarda Havalandırma Sistemi İşleyişi

Uçaklarda bulunan havalandırma sistemine temiz hava uçak motorlarıyla sağlanmaktadır. Uçak motorlarının emmiş olduğu temiz havanın büyük çoğunluğu motor gücü için yakma işleminde kullanılır. Geri kalan temiz hava deniz seviyesinde basınçlandırılarak ve ısıtılarak kabin içine gönderilir. Dışarıdaki havanın basınçlandırılarak kabin içine gönderilmesi yolcular için oldukça önemlidir. Çünkü, insan vücudunun basınçlandırılmamış havayı soluması mümkün değildir.

Kabin İçerisinde Sürekli Temiz Hava Mı Bulunur?

Kabin içerisindeki hava akışı motorlardan aldıktan sonra ısıtılıp ve basınçlandırılıp kabin bagajı bölümünün üst tarafından kabin içerisine verilir. Ayrıca baş üstünde bulunan havalandırma panelleri sayesinde kabin içi havalandırması sağlanır. Solunan temiz hava kabinin zemin kısmında bulunan havalandırma boşluklarından alınarak temizlenmek üzere havalandırma sistemine geri gönderilir. Havalandırma sistemi tarafından temizlenen hava tekrar kabin içerisine geri verilir. Bu sebepten dolayı kabin içerisinde %100 oranında temiz hava bulunmamaktadır. Fakat kabin içerisine verilen havanın %90 oranında temiz hava olduğunu söylemek mümkündür.

Kabin İçeresindeki Temiz Hava Nasıl Kontrol Ediliyor?

Kabin içerisindeki havanın kontrolü uçak tipine bağlı olarak kabinin ön tarafındaki panellerden ve kokpitten kontrol edilmektedir. Ayrıca uçuş sırasında yolcuların çok fazla su istemeye başlamaları kabin ekipleri tarafından fark edildiğinde, kabin ekibi pilotları uyararak kabin içi sıcaklığın tekrar ayarlanması hakkında bilgi vermektedirler.

Uçak İçerisindeki Filtreler Havayı Temizlemek İçin Yeterli Mi?

Covid-19 salgınından sonra özellikle kabin içerisindeki havayı temizlemek için geliştirilen filtreler ile emilen temiz ve kirli hava özenle temizlenmektedir. Emilen hava filtreler aracılığı ile süzülmesinin ardından uçak içi kabinine verilmektedir. Bu sürece kadar olan havalandırma işleminde özel filtreler rol oynamaktadır. Bu özel filtrelerin üretimi konusunda çok büyük hassasiyet gerekmektedir. Çünkü, insan gözünün göremeyeceği kadar mikro düzeyde olan bakteri, virüs ve zehirli parçacıkların süzülüp kabin içerine gönderilmesi için özel tasarlanmış filtrelerin kullanılması uçak içerisindeki yolcular için son derece önemlidir. Özel filtreler ile üretilmiş havalandırma sistemleri uçaklar için son derece yeterlidir. Fakat zaman zaman havalandırma sistemleri filtrelerinde birikme olmasından kaynaklı havayolu bakım teknisyenleri tarafından kontrol yapılmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com