resmin alt tagı

Bir Uçak Seyahatinde Maruz Kalınan Ortalama Radyasyon Ne Kadardır?

295 Views

Radyasyon Nedir?

Radyasyon, her yerde bulunan, görülmeyen ve hissedilmeyen enerji dalgalarıdır. Dokularımızın maruz kaldığı radyasyonun doz eşdeğer birimi de Sievert (Sv)’dir. Çekilmiş olduğumuz akciğer tomografilerinde bu doz 5-7 mSv düzeyindedir. Bir uçak seyahatinde baktığımızda ise maruz kalınan ortalama radyasyon miktarı yaklaşık olarak 0.1 mSv ile 0.5 mSv arasındadır. Bu radyasyon seviyeleri sağlığı ciddi şekilde etkilememektedir.

Uçak Seyahatinde Maruz Kalınan Radyasyon Miktarının Değişkenlikleri

Hava yolculuğundan aldığınız radyasyon miktarı (doz) düşüktür, ancak doz birkaç faktöre bağlıdır. Uçuş sırasında aldığımız dozun büyüklüğü:

  • Uçuş süresine
  • İrtifaya
  • Enleme bağlı olarak değişmektedir.

12 bin metrede olan bir uçağın 5 saatlik yolculuğunda alınan doz, diş röntgeninde alınan doz miktarına eşittir. Ancak bu uçuşu 14-15 saatlik ve daha çok kutup ve güney taraflarından yaparsanız daha çok radyasyona maruz kalırsınız. Çünkü kozmik radyasyonu, özellikle Ekvator Bölgesi’nde dünyanın manyetik alanı saptırarak özellikle 0-30 enlemlerinde etkisini oldukça azaltıyor bu yüzden kutuplarda radyasyonun etkisi daha fazla oluyor.

Uçak Seyahatlerinin Toplam Radyasyon Maruziyetine Etkisi

Uçak seyahatleri, yolcuların maruz kaldıkları toplam radyasyon miktarını artırabilir. Her yıl yapılan uçak yolculuklarının sayısı arttıkça, toplam maruz kalınan radyasyon miktarı da artar. Ayrıca, yolculuğun yapıldığı rota, hava koşulları ve uçak tipi gibi faktörler de toplam maruz kalınan radyasyon miktarını etkileyebilir. Örneğin, yolculuk yapılan yerin yükseklik seviyesi, radyasyon maruziyetini arttırabilir. Her ne kadar uçak yolculukları sırasında maruz kalınan radyasyon miktarı günlük yaşamın diğer aktivitelerindeki radyasyona kıyasla daha az olsa da uzun vadede maruz kalınan radyasyon miktarı önemli ölçüde artabilir. Bu nedenle, düzenli olarak yapılan uçak yolculukları sırasında maruz kalınan radyasyon miktarı hakkında farkındalık oluşturmak ve uygun önlemlerin alınması önemlidir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com