resmin alt tagı

Uçak Motorları Bakımdan Çıktıktan Sonra Nasıl Test Edilir?

398 Views

Her aracının bakım onarıma ihtiyacı olduğu gibi uçakların hemen her aksamının da bakımı vardır. Hatta günümüzde uçaklar bakımları en hassas yapılan araçlardır. Uçuşa elverişliliğini korumak için son derece dikkatli olunması gerekir. Üstelik bu konuda başka seçenek yok.

Uçakların önleyici bakımından ödün vermek, yolcular/ mürettebat ve yerdeki insanlar için ölümcül olabilir. Herhangi bir bölümünde oluşan hasar uçağın düşüşüne sebep olabilir. Bu yüzden bakımlar, uçağın her bir parçasının sorunsuz bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için parça parça yapılır. Bakımlar yapıldıktan sonra teslim edilmeden tüm aksamlar test edilir ve onaylanmadan yeni bir uçuşa çıkamaz. Peki, uçağın en önemli kısmı olan motor bakımlarından sonraki testler nasıl olur?

Uçak Motoru Bakımı

FAA’nın her şeyde olduğu gibi motorlar için de önleyici bakım önerileri vardır. Yalnızca yapısal olmayan parçaların ayrılmasını gerektirir. Uçuş kontrollerinin bağlantısı kesen herhangi bir iş, bakım olarak kabul edilmez.

  • Kaputlar/Kaplamalar: Bunlar çıkarılması ve temizlenmesi gereken kapak plakalarıdır. Herhangi bir gevşek bağlantı elemanı olmadığından emin olunur, çatlak veya ezik görünürse, kaporta çıkartılır veya değiştirilir.
  • Yakıt Hatları: Yakıt hatlarının ve pompaların güvenli bir şekilde sabitlendiğinden ve herhangi bir sızıntı olmadığından emin olunur.
  • Bujiler: Bujiler mutlaka çıkarılmalı ve temizlenmelidir. Bunları yeniden takarken, üreticinin tavsiyelerine göre bir buji boşluk temizleme aletiyle yeniden açıklığın sağlandığından emin olunur.
  • Pervane yatağı: Pervane yatağı yağlanır ve kabloların yıpranmadığı kontrol edilir.

Uçak Motoru Bakım Sonrası Testler

Motor testi veya çalıştırma sırasında herhangi bir parçanın arızalanması, motorun iade edilmesini, onarılmasını ve tamamen yeniden test edilmesini gerektirir.

Test sırasında motorlar, belirli bir motor türü için öngörülen uygun yakıt sınıfı ile çalıştırılır. Yağ sistemi, korozyon önleyici bileşik ve motor yağı karışımı ile servis edilir. Bu karışımın sıcaklığı 105 °C ile 121 °C arasında tutulur. Son çalıştırmanın sonuna doğru, motor yağlayıcı olarak korozyon önleyici karışım (CPM) kullanılır. Motor endüksiyon geçitleri ve yanma odaları da bir aspirasyon yöntemi ile CPM ile işlenir.

Motorun toplam performansını değerlendirmek için kontrollere, aletlere ve herhangi bir özel ekipmana sahip olması gerekir. Test, daha fazla soğutma hava akışı ve doğru miktarda yük sağlar. Operasyonel testler ve test prosedürleri, motor çeşitlerine göre değişir, ancak temel gereksinimler genellikle birbirlerine yakındır.

Test kontrol odası (bremze), motoru çalıştırmak için kullanılan kontrolleri ve çeşitli sıcaklık ve basınçları, yakıt akışını ve diğer faktörleri ölçmek için kullanılan aletleri içerir. Bu cihazlar, çalışan motorun doğru bir şekilde kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi için gereklidir. Modern uçak motorlarının güvenli, ekonomik ve güvenilir testi büyük ölçüde aletlerin kullanımına bağlıdır. Motor alıştırma prosedürlerinde, motor uçağa takıldığında olduğu gibi aynı temel motor aletleri, ayrıca bu aletlere bazı ek bağlantılar ve uçağa pratik olarak takılamayan bazı gösterge ve ölçüm cihazları kullanılır. Test prosedürlerinde kullanılan aletler, uçağa takılan aletler gibi periyodik olarak incelenir ve kalibre edilir; böylelikle motorun çalışmasıyla ilgili doğru bilgi sağlanır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com