resmin alt tagı

Uçak Kaçırıldıktan Sonra Ne Gibi Prosedürler İzlenir?

389 Views

Uçak kaçırma veya hava korsanlığı, bir hava taşıtının zor kullanarak ya da silahla hava teröristleri tarafından ele geçirilmesidir. Uçak kaçırma farklı amaçlara hizmet edebilir, uçak kaçıranlar geçmişte yolcuları rehin almış ya da öldürmüştür. Uçak kaçırma girişimi siyasi veya şahsi nedenlere dayanabilir. Peki, olası bir uçak kaçırılma olayından sonra ne gibi prosedürler izlenir?Uçak Kaçırma Olayında Neler Yapılır?

En önemli ve kesin kural, kokpitin güvenliğini sağlamaktır. Bunu için uçakta pilotlar, ilk yolcu uçağa alınmadan kokpite girer ve kapıyı kilitlerler. Bu kısımda sonra kokpite hiçbir kişi, pilotun izni olmadan giremez. Kabin ekibi bile önce kapıyı çalar, içerdeki pilotlar dışarıda bulunan kamera aracılığıyla pilot köşkü dışını kontrol eder ardından kapı ancak dışarda olağanüstü bir olay olmadığından emin olunduğunda açılabilir.

  • Bir kaçırma olayı yaşandığında da pilotların ilk yapması gereken; “asla korsanın kokpite girmesine izin verme” komutuna uymaktır.
  • Korsan kokpit dışında ateşli silah bile kullansa, kokpit kapısı asla açılmaz. Pilotlara ve kabin ekibine verilen talimat çok açık ve kesin; “asla müdahale etmeyin.”
  • Uçağın kaçırıldığını anladığında, uçak içi iletişim sisteminden kabin ekibi bunu kokpite bildirdiğinde transponder’a (bir sinyal alındığında, yanıt olarak farklı bir sinyal yayan bir cihazdır.) kaçırılma girişimi olduğunu hemen özel bir kod olarak girer. Bu özel kod, uçak havadayken menziline girdiği tüm ülkelerin radarlarında görülür. Böylece, uçağın kaçırıldığı bilgisi yetkililere verilmiş olur.

  • Kod girişi ardından kaçırılan uçak, ülkenin savaş uçakları ile takibe alınır.
  • Uçağın kaçırılması halinde, pilotların önceliği her zaman yolcuları ve uçağı en hasarsız şekilde yere indirmektir, bununla ilgili kural; “uçağı güvenli şekilde yere indir”. Nereye inileceği konusuna, kaçırılma sırasındaki şartlara göre karar verilir. Eğer uçakta yeterli yakıt varsa, korsanın istediği yere uçağın indirilmesi güvenlik için ilk seçenektir. Ancak yakıt yeterli değil ise, uçuşta iken ona göre bir yol belirlenip, uçak en uygun veya en yakın havalimanına güvenli bir şekilde indirilir.
  • Uçağın kaçırılıp, havaalanına inmesinin ardından, kaçırılma hala devam ediyorsa pilot yine hiçbir müdahalede bulunmaz. Müdahale yapılıp yapılmayacağına, ya da uçağa yakıt ikmali yapılıp, yeniden havalanacağına alandaki yetkililer, uçaktan pilot aracılığıyla aldıkları bilgiler çerçevesinde karar verirler.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com