resmin alt tagı

MARS Tipi Yolcu Biniş Köprüsü Nedir?

613 Views

MARS tipi yolcu biniş köprüsünün İngilizce’ de adı “Jet Bridge” olarak bilinse de genel adı “Yolcu Biniş Köprüsü” dür (Passenger Boarding Bridge- PBB). MARS, İngilizce’ de “Multiple Apron Ramp System” kelimelerinin ilk harflerinden oluşan kısaltmasıdır.

İki yolcu köprüsü ile çoklu uçak rampa sistemi (MARS), yolcuların iki jet köprüsünden geçtiği iki küçük uçağı veya tek bir geniş gövdeli uçağı barındırabilir. Bu, daha fazla yolcunun, yolcu köprülerinden hızlı bir şekilde uçağa binmesine ve inmesine olanak tanır.

Bir jet köprüsü, bir uçağa bir terminal kapısını bağlamak için havaalanlarında kullanılan kapalı, hareketli bir yapıdır. Resmi olarak yolcu biniş köprüsü (PBB) olarak adlandırılan köprü, yolcuların ve mürettebatın uçağa kolayca binmesi ve inmesi için uygun bir yol sağlar.

Jet Köprüsü Nasıl Çalışır?

Bir jet köprüsü, tekerlekli büyük bir tüneli andırır. Köprünün bir ucu terminale bağlanırken diğer ucu uçak kapısına kadar uzanıyor.

Terminale bağlanan uca “pivot” veya “rotunda” denir. Tipik olarak terminal duvarındaki bir kapıya sabitlenir. Diğer uç “kabin” olarak adlandırılır ve tekerleklerle desteklenir.

Kabinde bir mürettebat üyesinin köprüde manevra yapmasına izin veren küçük bir kontrol istasyonu bulunmaktadır. Eski sistemler birçok bağımsız motor kontrol düğmesi içerirken, modern sistemler bir LED ekran ve çok eksenli bir joystick ile basitleştirilmiş kontrol panellerine sahiptir.

Uçak kapısının yüksekliği uçağın tasarımına göre değiştiğinden, operatörün yükleme köprüsünün yüksekliğini ayarlaması gerekebilir. Değişen yükseklikler nedeniyle, köprünün içi genellikle hafif bir eğim veya düşüşe sahiptir.

Kabini kaldırmanın veya alçaltmanın yanı sıra, bir operatör kabini sola veya sağa döndürebilir ve geri çekebilir veya uzatabilir. Uçak kalkmadan önce, taksi yapan uçağa açıklık sağlamak için köprü geri çekilir veya hareket ettirilir. Köprü hareket ettirilmezse uçağın kanat gibi kısımlarına temas edebilir.

Bazı havayolları tek bir rotunda, iki yürüyüş yolu ve iki kabin içeren bölünmüş köprüler kullanır. Bu, havayollarının iki uçağı bir terminal kapısına bağlamasına izin verir.

Jet Köprüsünü Kim İşletiyor?

Havaalanı alanı mürettebatının bir üyesi tipik olarak jet köprüsünü çalıştırır. “Köprü sürücüsü”, köprünün kabinini bir joystick ve bilgisayar ekranı kullanarak uçağa yanaştırmaktan sorumludur.

Yer mürettebatının çoğu, havaalanı tarafından veya havaalanı tarafından sözleşmeli bir acente aracılığıyla istihdam edilmektedir.

Farklı Yolcu Köprüleri Var mı?

Birkaç çeşit köprü vardır. En yaygın olanı mobil teleskopik köprüdür (MTB). MTB terminale bağlanır ve uçağın kapısına yönlendirilir.

Bazı havaalanları, bir terminali iki uçağa bağlamak için bölünmüş köprüler veya çift köprüler kullanır. Köprüler ayrıca tek bir düzlemin ön ve arka kapılarına da bağlanabilir.

Şiddetli kar ve soğuk hava gibi aşırı çevresel koşulların olduğu bölgelerde, bir havayolu bir burun yükleyici köprüsü kullanabilir. Burun yükleyici köprü, çok daha büyük bir kabin ve yürüme yolu ile kapı arasında daha fazla sızdırmazlık sağlar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com