resmin alt tagı

Havacılıkta Kullanılan Meteorolojik Raporlar Nedir? Kaç Tanedir?

470 Views

Havacılık Meteorolojisi (Aeronatik Meteoroloji) Nedir?

Uçuşların güvenlik standartları, ekonomisi ve verimliliğinin garantisine katkıda bulunmayı amaçlayan havacılığa uygulanan meteoroloji alanıdır. Uçuş, faaliyetlerini etkileyen meteorolojik olay değişkenlerin rasat ve tahminlerini kapsamına alan ve meteorolojinin havacılıkla ilgilenen dalıdır.

Meteoroloji Raporu Nedir?

Havacılık hava durumu raporları mevcut hava koşullarının doğru bir şekilde ifade edilmesidir. Her rapor, farklı zamanlarda güncellenen güncel bilgileri sağlar.

Havacılıkta kullanılan meteorolojik raporlardan en çok kullanılanları gözden geçirirsek bunlar METAR, SPECI, TAF ve SIGMET’ tir.

Bu raporlar Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayınlanır. Havacılık ve personel eğitimi için belirli meteorolojik standartların ve prosedürlerin geliştirilmesinde ICAO’ya teknik olarak yardımcı olan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Meteorolojik Raporlar

METAR: Hava durumu bilgilerini bildirmek için gözlemler sonucu ortaya çıkan bir formattır. METAR raporu çoğunlukla pilotlara ve hava tahminine yardımcı olmak için toplu METAR bilgilerini kullanan meteorologlar tarafından kullanılmakta METAR, dünyada gözlemsel hava durumu verilerinin iletimi için kullanılan en yaygın format. Düzenli aralıklarla yarım saat veya 1 saatlik periyodlarla yayınlanan rapordur.

SPECI: Havacılık faaliyetlerini etkileyebilecek değişiklikler olması halinde METAR’ a ilave olarak oluşturulur. SPECI, yüzey rüzgarlarında önemli değişiklikler, görüş mesafesi, bulut tabanı yüksekliği ve şiddetli hava durumu gibi havalimanı hava koşullarında önemli bir bozulma veya iyileşme olduğunda yayınlanan özel hava durumu raporudur.

TAF: Bir havaalanında ve havaalanı referans noktasının beş deniz mili yarıçapı içinde olması beklenen meteorolojik koşulların kodlanmış bir ifadesidir. TAF, genellikle 9 ve 24 saat havalimanında beklenen meteorolojik koşulların kısa bir ifadesidir. Bir havalimanındaki meteorolojik şartlara göre ilgili makam tarafından kısa mesaj formatında oluşturulur ve yayınlanır Uluslararası TAF ayrıca tahmini sıcaklık, buzlanma ve türbülansı içerir. TAF, çoklu tarih / saat grupları ile METAR’ dan ayrılır.

SIGMET: Bir SIGMET, hava taşıtı operasyonlarının güvenliğini etkileyebilecek atmosferdeki belirli hava durumu ve diğer olayların meydana gelmesi veya beklenen oluşumu ile ilgili bir Meteoroloji İzleme Ofisi (MWO) tarafından yayınlanan kısa bilgiler sağlar. VOLMET Nedir?

VOLMET raporları, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan bir dizi sivil ve askeri istasyon tarafından temel olarak yüksek frekanslı (HF) radyoda yayınlanır.

Bir VOLMET yayınının amacı, uçuş halindeki uçağa hava durumu bilgisi sağlamaktır. Uluslararası uçuş rotalarında görevli pilotlar, fırtına ve türbülanstan kaçınmak ve iniş, yaklaşma ve iniş için hangi prosedürlerin kullanılacağını belirlemek için bu aktarımları kullanır. Her bölgedeki ayrı istasyon VOLMET, birbirleriyle karışmayan iletim programlarını koordine etmek için bölgelerindeki belirli hava terminal grupları için hava durumu raporları yayınlar. Her bölgede bir istasyon VOLMET ile her beş dakikada bir belirlenir. Bu programlar her saat tekrarlanır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com