Dünya üzerinde nereye uçarsanız uçun havacılıkta faaliyet gösteren tüm uçuş işlemleri ortak bir zaman dilimine göre yürütülmektedir.
İngilizce nasıl ki iletişimin anlaşılır ve etkin bir şekilde olmasını sağlamak, havacılık kazalarının önüne geçmek ve havacılık emniyetinin sağlanması için havacılıkta ortak bir dil olarak belirlenmişse, havacılık saati içinde ortak bir zaman dilimi belirlenmiştir.
Havacılık sektöründe kullanılan saat dünyanın her noktasında aynıdır. Saatlerin birleştirilme amacı, ülkeler arası saat dilimi farkından dolayı meydana gelebilecek anlaşmazlıkların önüne geçmek ve ortak biz zaman planlamasının yapılmasıdır. Havacılıkta Hangi Zaman Dilimi Kullanılır?
Havacılık sektöründe zaman ayarı her noktada Greenwich meridyenine (Uluslararası Meridyen) göre ayarlanmış durumdadır.
Greenwich meridyenine göre ayarlanan, uluslararası birleştirilmiş zaman dilimine UTC (Universal Coordinated Time) denir. Meteorolojik raporlar, uçuş planları notam yayınları gibi birçok operasyonel dokümanlarda UTC zaman dilimi kullanılmaktadır.
UTC yaz saati ve kış saati uygulamalarına göre değişiklik göstermeyen sabit bir zaman dilimidir. Ülkemiz Doğu Avrupa Zaman Dilimi’nde yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye saati UTC zaman diliminden 3 saat (UTC+3) ileridedir. Havacılıkta ‘’Z’’ Zulu veya “Zet” Nedir?
Havacılıkta kullanılan UTC diliminde zaman ‘’Z’’ Zulu veya Zet olarak ifade edilmektedir.
İstanbul’dan Berlin’e seyahat eden bir uçak tüm zaman tahminlerini Zulu saatine göre planlamaktadır. Uçakta yer alan kokpit ekibi, Zulu saatini baz alarak operasyonel raporlarını uçağı takip eden radar kontrolörlerine iletmektedir.
Denilebilir ki havacılık sektöründe çalışan hemen hemen herkesin kol saatinde mahalli saatin yanı sıra Zulu saati de ayarlanmış durumdadır.