İnsanlar sosyal, kültürel, ekonomik veya farklı sebeplerle bir ülkeden farklı bir ülkeye yolculuk yaparlar. Özellikle üçüncü dünya ülkelerinde yaşanan ekonomik problemler, iç savaşlar ve farklı olumsuzluklar sebebiyle, ekonomik ve sosyal olarak ileri seviyedeki ülkelere yasadışı yollardan girmeyi tercih ederler. Bunun yanında yasal yollarla ülkeye giriş yapmalarına rağmen gerekli süre içerisinde ülkeyi terk etmemeleri durumunda kanunlar devreye girer. Ülkeler bu göçler için kanunlar belirlemiştir. Ülkemizde “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” yer almaktadır. Sözlük anlamı olarak göç “Ekonomik, toplumsal, siyasi sebeplerle bireylerin veya toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye, bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme işi, taşınma, hicret, muhaceret” olarak tanımlanmaktadır. Kanunsuz Giriş Yapan Yolcular İçin Verilen Kararlar Nelerdir?
- Yolcular, sınır dışı etme kararıyla, menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilir,
- Türkiye’yi terke davet edilebilir,
- Sınır dışı etmek üzere idari gözetim süresi verilebilir.
Türkiye’ye Kanunlara Uygun Olarak Giriş Nasıl Olur?
“Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 7. maddesinin (b) fıkrasına göre, 1 Ocak 2015 tarihinden sonra ülkemize giriş yapmak için gelecek yolcuların “vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli pasaport ya da pasaport yerine geçen belge” taşımaları zorunludur.” Vize Nedir, Nasıl Alınır?
Vize, yurt dışına seyahat etmek için, gidilecek ülkenin talebi doğrultusunda edinilmesi gereken, ilgili kurumlardan alınan belgedir.
Vize işlemleri gidilecek ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte, genel hatları ile vize başvurusu konsolosluklar, konsoloslukların görevlendirdiği kurumlar ya da aracı kurumlar vasıtasıyla yapılır. Gerekli evraklar ve belirlenen ücretle birlikte ilgili kuruma başvurulur.