Uçakların uçuşunu, havada tutunmasını sağlayan asıl parça kanatlardır. Motorların görevi ise uçağı öne doğru itmek ve hava akımının kanatların üzerinden geçmesini sağlayarak kaldırma kuvveti oluşturmaktır.
Uçak Motoru Nedir?
Uçak motoru, uçağa itiş gücünü sağlamak için mekanik güç üretebilen bileşene verilen isimdir. Uçak motorları çoğunlukla 2 türden oluşmaktadır. Bunlar; hafif pistonlu motorlar ve gaz türbinli motorlardır. Uçak motorunun ana fonksiyonu uçağa gereken hareketi sağlamaktır. Motorun uçak üzerindeki birkaç fonksiyonundan daha bahsedilebilir. Bunlar;
- Elektrik gücü sağlamak.
- Hidrolik gücü sağlamak.
- Pnömatik gücü sağlamaktır.
Uçak Motorları Nerelerde Bulunur?
Uçak motorları kanatlarda ve kuyrukta olmak üzere 2 farklı yerde bulunabilir.
Kanatlarda Yer Alan Motorlar:
Motorlar kanatlarda yer alırsa, uçağın taşıyacağı yük cinsine göre kanatlara daha fazla ya da daha az motor takılıp çıkartılarak, arzu edilen güce göre daha çok yapısal takviye gerçekleştirilir. Diğer taraftan uçakların yakıtları kanatlarında depolandığı için gövdedeki bir motora yakıt çekmek yerine hemen depo üzerindeki motora yakıt enjektesi yapılacak olması, olası bir yangında güvenliği arttıran bir etmendir.
Kuyrukta Yer Alan Motorlar:
Kanatlarda yer alan hemcinslerine göre kuyrukta bulunan motorlar, daha sessiz çalışma fırsatı sunarlar. Konumları kuyruk altında olduğu için yabancı cisimlerin bu motorlara erişmesi zorlaşır. Tüm bunların yanında kuyrukta yer alan motorlar, pilotlara daha kolay manevra imkânı da tanırlar. Bu yüzden savaş ve gösteri uçaklarında daha çok tercih edilirler. Motorların Kuyrukta Yer Almalarının Dezavantajları Nelerdir?
Bu durumun kötü yanı çok masraflı olmaları ve tehlikeli ihtimalleri ortaya çıkarmalarıdır. Olası bir arızalanma durumunda, uçağın teknik bakım işleri son derece uzamaktadır. Yakıt hatları kanatlardan tüm gövdeye yayılıp arka tarafa geçtiği için, olası bir yangında motorun feda edilmesiyle kalmamakta, yolcuların hayatı da tehlikeye girmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse uçak motorları; güvenlik, mühendislik ve ticari açıdan olabilecekleri en avantajlı konumda bulunmaktadırlar.