resmin alt tagı

Pilot Lisansı Olmadan Uçak Kullanabilir Miyiz?

410 Views

Hava aracı kullanmak tıpkı trafikteki bir arabayı kullanmak gibi belli kurallar ve düzen içerisinde olmalıdır. Bu kurallara uyulmadığında istenmeyen çok ciddi sorunlar, kazalar oluşabilir. Tıpkı araba kullanmak için ehliyete ihtiyacımız olduğu gibi uçak kullanmak içinde göreve bağlı olarak pilot lisansına ihtiyacımız vardır.

Pilot Lisansları Nelerdir?

Türlerine göre birkaç tip pilot lisansı bulunmaktadır. Pilot adayları farklı lisanslar için farklı sınav ve gereksinimleri karşılamak zorundadır. Bunlara genel olarak sağlık testleri, teorik bilgi ve yetenek testleri, adli sicil kaydı olmaması, belli bir saat uçuş tecrübesi gibi gereklilikler örnek verilebilir. Başlıca pilot lisansları şunlardır;

  1. Öğrenci Pilot Lisans (SPL)
  2. Hususi Pilot Lisans (PPL)
  3. Ticari Pilot Lisans (CPL)
  4. Hava yolu Nakliye Pilotu Lisans (ATPL)
  5. Planör Pilot Lisans (GPL)

Bu lisansları almış pilotlar belli şartları sağlamış kişiler olduğundan uçuş sorumluluğu ve yetkinliğini kazanmış kişilerdir. Bu yüzden hava aracı kullanmaları eğitimsiz bir kişiye göre bir sorun teşkil etmez. Lisansımız Olmadan Uçak Kullanırsak Neler Olur?

Lisansı olmayan kişilerin hava aracı kullanması oldukça tehlikelidir. Bu kişiler gerekli eğitimleri almadıkları ve olası kaza senaryoları hakkında bilgi sahibi olmadıkları için yaşanan bir aksilikte büyük kazalar oluşabilir. Şehir gibi yaşam alanlarında olan kazalarda büyük can ve mal kayıpları yaşanabilir.

Yine de lisanssız birinin bir uçağı izinsiz aldığını düşünelim. Bu kişi başta kendisi olmak üzere hava trafiğini tehlikeye sokarak aynı uçaktaki kişileri ve diğer uçakları da tehdit eder. Askeri bölgelere girilmesi veya bir terör olayı şeklinde tehdit olarak algınlanması halinde uçak kontrollü şekilde düşürülebilir. Pilot sağlam bir şekilde inebilirse hapis cezasıyla karşı karşıya gelecektir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com