resmin alt tagı

Uçak Tekerleri Nasıl İmal Edilir?

591 Views

Uçak tekerlekleri uçağın iniş takımı sisteminin önemli bileşenlerindendir. Uçakların kara ile teması tekerlekler yapar. Lastikler üzerlerine monte edildiğinde, taksi, kalkış ve iniş sırasında uçağın tüm ağırlığını desteklerler. Kara uçaklarının ana ve yardımcı tekerlekleri genel olarak üç şekilde yerleştirilir. Bunlar; kuyruk tekerlekli, burunda tekerlekli, tandem tekerleklidir.

Tipik uçak tekerleği genelde hafif, sağlam ve alüminyum alaşımından dökme veya dövme şeklimde yapılmıştır. Bunula beraber bazı magnezyum alaşımlı jantlar da bulunmaktadır. Tekerler üzerinde bulunan yarıklar birbirine cıvatalanır ve birçok modern uçakta tüpsüz lastikler kullanıldığından, birleşme yüzeyinde bir oluk içerir. Uçağın güvenliği açısından bir uçağın tekerlek düzeneği, uçakta mümkün olduğunca sık sık denetlenmelidir. Uçak Tekerleri Neden Patlamaz?

Uçaklar iniş ve kalkış sırasında tonlarca yükle iniş kalkış yaparlar. Fakat bu sırada uçakların lastiklerinin patlayıp patlamayacağı sorusu birçok kişinin kafasında soru işareti yaratır.

Uçak jantı üzerine bulunan termik tapeler sayesinde ve bunların 180-300 derece ısıda bile devreye girmesi lastiklerin patlamasını engeller. Tapalar yüksek ısıda devreye girerek lastik içindeki nitrojen gazının basıncını dışarıya doğru vererek basıncın düzenlenmesini sağlar. Bu şekilde olası patlama ve yarılmalar engellemiş olur.

Bir ticari uçak, yılda ortalama pist üzerinde 15 bin km yol alıyor. Ortalama 60 km/s hızla yapılan bu yolculuklar sırasında lastikler, oldukça fazla deforme oluyor ve 560 ton tarafından çokça çiğnenmiş ve yıpranmış vaziyette oluyor. Tüm bunların lastik üzerindeki etkileri de şiddetli oluyor. Her uçuştan önce ve sonra kontrol edilse bile genelde bir uçak lastiğinin ömrü 150 uçuş kadar oluyor. Uçak Tekerleri Neden Yanmaz?

Uçak lastikleri ve otomobil lastikleri arasındaki en büyük farklardan biride yüksek dayanım gücünün olması. Uçak lastiklerinde diğer araç lastiklerine oranla daha yüksek hava basıncı çok fazla yapısal katman bulunuyor.

Lastikler janta takıldıktan sonra lastik içine içerisine normal hava değil Nitrojen gazı basılıyor. Bunun sebebi ise azotun yanma özelliğinin olmaması. Böylelikle herhangi bir kaza sırasında veya olağanüstü bir durumda lastiklerin yanmasını veya alev almasının önüne geçmek.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com