resmin alt tagı

Uçağın İniş Takımları Açılmazsa Nasıl İniş Yapar?

1 View

Uçaklar, performanslarını kaybetmemek için ve olası bir aksiliğe karşı düzenli olarak bakımlara girerler. Ayrıca uçakta her sistemin bir yedeği vardır. Örneğin uçak herhangi bir motor arızasında çalışan herhangi bir motoru ile meydana inebilir, hiç motor çalışmazsa bile pilot, uçakta bulunan yolcuları planör uçuşu ile uygun bir yere indirebilir. Bazı zamanlarda ise şartlar, uçağın uçmasına pek müsaade etmez ve kaza/kırım gerçekleşebilir. Fakat her sistemin bir yedeği olmasına ve uçaklar periyodik olarak bakımlara girmesine rağmen bazen iniş takımlarının açılmaması gibi olaylar yaşanabilir. İniş Takımlarının Açılmamasının Sebebi

Bir uçağın iniş takımlarının açılmamasının sebebi çoğunlukla iniş takımını kontrol eden hidrolik sistemlerdir. Hidrolik sistemdeki kaçaklar, hidrolik sistemindeki sıvının azalması veya bitmesi, hidrolik sisteme hava girmesi, hidrolik sıvısının özelliğini kaybetmesi sonucu iniş takımları açılmayabilir.

İniş Takım Kullanılmadan İnişin Gerçekleşmesi

İniş takımları veya iniş takımlarından birinin açılmaması durumunda öncelikle pilot, uçakta bulunan pnömatik sistem vasıtasıyla iniş takımlarını açmaya çalışır. Eğer bu yöntem işe yaramazsa hava trafik görevlilerine arıza veya acil durum bildirir. İlk görev, hava trafik görevlilerinin acil durumu yer istasyonlarına, yangın ve sağlık ekiplerine bildirmesi ile başlar. Hava trafik görevlileri, pist veya hava meydan içerisindeki yetkili birimlerin acil durum için yerini almasını sağlar. Pilot, bu sırada piste iniş sırasında olası yangınları önlemek için havada tur atarak veya yakıt tahliye vanalarını kullanarak uçakta kalan yakıtı boşaltır. Kule, uçakla yaptığı telsiz trafiğiyle piste acil iniş için arızalı uçağı yönlendirir. Diğer hava trafiğini yedek pist veya diğer meydanlara yönlendirdikten sonra kule, uçağın açılmayan ya da yarı açılan iniş takımlarını toplamasını söyler. Arızalı uçağın ineceği pistteki sürtünmenin az olması istendiği için pist, kayganlaştırıcı madde ile yıkanır. Ardından pilot, uçağı acil ekiplerin telsiz yönlendirmesi eşliğinde yumuşak bir şekilde gövdesi üzerine indirir. Uçağın inişinden sonra yerde bekleyen acil durum ekipleri kontrollü bir şekilde uçağa yaklaşıp varsa yangına müdahale eder. Aynı zamanda yolcu ve kabin ekibinin tahliyesi hızlıca gerçekleştirilir.

Pilot inişini gerçekleştirirken sakin ve soğukkanlı olmak zorundadır. Aksi takdirde pilot, insanlık adına büyük bir drama sebep olabilir. Bu yüzden pilotlar, yetkin kişilerden seçilip her türlü uçuş koşuluna karşı eğitilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com