Uçakların havada emniyetli, süratli ve düzenli uçmaları için düzenlenen ve anlaşmalı olduğu ülkeler tarafından kabul edilen sözleşmeler vardır. Bu sözleşmelerde yazılan kurallar nettir ve uyulması gerekir. Bu yüzden uçaklar özel, askeri, sivil fark etmeksizin ülke sahalarından geçerken ya da ülke havalimanlarını kullanırken izin almak zorundadır.
Hava Sahası Nedir?
Bir kara parçası veya su kütlesi üstündeki sınırları çeşitli kanun ve antlaşmalarla belirlenmiş atmosfer kütlesidir. En büyük hava sahası birimi FIR’dır. (Uçuş Bilgi Bölgesi) Türkiye’de hava sahası 2 uçuş bilgi bölgesine bölünmüştür: Ankara FIR, İstanbul FIR. Uçuş Öncesi Belge Hazırlığı
Uçaklarda uçuş esnasında bulunması gereken belgeler:
- Uçak Tescil Sertifikası
- Uçuşa Elverişlilik Sertifikası
- Gürültü Sertifikası
- İşletme Ruhsatı
- Hava Aracı Telsiz Lisansı
- Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası
- Geçerli Pilot Lisansları
Türkiye’ye uçuşu planlanan bir uçağın bulundurması gereken belgeler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirtilmiştir. Bu belgeler SHGM otomasyon sisteminde tanınan ve geçerli olan belge niteliğinde olmalıdır.
İzin Sürecinde Bilinmesi Gerekenler
Türk hava sahasını kullanacak yabancı uçakların uçuş planı ve belgeleri verilmiş olsa bile AIP’te belirtilen kurumlardan izin almadıkça Türk hava sahasını kullanmasına izin verilmez.
Türk hava sahasını kullanmaya yönelik hazırlanan her türlü uçuş izin belgesi Türkçe veya İngilizce olmak zorundadır.
Türk hava sahasını kullanmak isteyen yabancı devlet aracı NATO’ya üye veya özel ikili anlaşma yapılmış bir devlete ait ise Genel Kurmay Başkanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na; NATO’ya üye olmayan ya da ikili anlaşma yapılmayan bir devlet ise Dışişleri Başkanlığı’na başvurur. Uçuş İzni Ne Zaman Alınır?
Askeri uçuşlar hariç hava alanlarına inecek veya hava sahasını kullanacak hava araçlarının düzenlenmiş uçuştan en az 5 gün, acil durumlarda ise minimum 2 gün öncesinde gerekli izni alabilmeleri adına başvuru yapmaları gerekir.
Ambulans uçuşu, arama kurtarma ve afetlerde yardım malzemesi taşınması gibi acil durumlarda hava aracı işleticisinin planlanan uçuştan en az 3 saat öncesinde uçuş planını göndermesi ve hava aracının uluslararası hava trafiğine açık bir havalimanına iniş ve kalkış yapması şartıyla Türk hava sahasına girmesine izin verilir.