resmin alt tagı

Covid-19 Salgınının Sivil Havacılık Sektörüne Etkileri

311 Views

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 virüsünden tüm sektörlerin etkilendiği gibi havacılık sektörüde büyük ölçüde etkilenmiştir. Pandemi döneminde ülkeler, sınırlarını sivil hava taşımacılığına kapatmış olup uluslararası uçuşlar durdurulmaya başlanmıştır. Covid-19 virüsü tüm dünyayı tesiri altına aldığında uluslararası uçuşlar tamamen durdurulup uçaklar apronda park pozisyonuna çekilmiş ve sektör sekteye uğramıştır.

Covid-19’un Sivil Havacılığa Finansal Ve Sektörel Etkileri

Covid-19 ile sivil havacılıkta finansal ve insan faktörü açısından kayıplar meydana gelmiştir. Birçok çalışan işten çıkarılmış ve bazı havayolları pandemi döneminde yaşadıkları finansal krizden dolayı iflas etme durumuna gelmiştir. Sivil havacılık tarihinde daha önce karşılaşılmamış olan bu kriz ile havayolları telafi edilmesi zor olan finansal zararlarla karşı karşıya gelmiştir.

Covid-19 sivil havacılığın iç paydaşlarını ve dış paydaşlarını da büyük ölçüde etkilemiştir. Çünkü aktif şekilde faaliyet gösteren uçuş operasyonları durmuş olup akabinde yolcu ve kargo kapasiteleri azalmıştır. Bu süreç havayollarının yüksek meblağda finansal açıdan kayıplarına yol açmıştır.

Pandemi nedeni ile İlk defa böyle bir krizle karşı karşıya kalan sivil havacılık, bu krizi atlatıp pandemiden önceki atraksiyonunu kazanabilmesi için pandemi bitiminde uzun bir sürece ihtiyacı olacaktır.

Covid-19 Sürecinde Sivil Havacılık Sektörünün Önemi

Covid-19 döneminde sivil havacılık ne kadar zarara uğramış olsa da böyle bir kriz döneminde sağlamış olduğu hızlı ulaşım imkanı ile bu süreçte dünyaya kendi önemini bir kez daha göstermiştir.

Yaşamış olduğumuz pandemi sürecinde yurtdışında olan vatandaşlar kendi ülkelerine hava taşımacılığı ile gelmiş olup akabinde sağlık hizmetleri nedeniyle bulunduğu konumdan başka bir ülkeye ulaşım sağlaması gereken yolcular sivil hava taşımacılığı ile ulaşımlarını sağlamıştır.

Aynı zamanda bu süreçte Covid-19 için geliştirilen ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından onaylanan ilaç ve tıbbi ekipmanların dağıtımları, sivil hava taşımacılığında rol alan uçakların kargo kompartımanında hızlı bir şekilde ülkelere tedarik edilmiştir.

Sivil hava taşımacılığı sayesinde aşılama süreci hızlandırılmış olup, birçok ülkede aşılama çalışmaları başlamıştır.

Yaşamış olduğumuz pandemi sürecinde sivil hava taşımacılığının krizin azaltılmasını akabinde sona ermesini sağlayacak ilaçların ve tıbbi ekipmanların hızlı bir şekilde tedarik edilmesinde rol alması, bizlere sivil hava taşımacılığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com