resmin alt tagı

Pist Tadilat ve Bakımı Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapılır?

637 Views

Ülkelerdeki havalimanlarının trafiği, havayolu ulaşımının eskiye göre daha sık tercih edilmesinden dolayı her geçen gün artmaktadır. Bu trafik ile başa çıkabilmek, günümüz standartlarına uyum sağlayabilmek ve pistlerin güvenliğini arttırmak için havalimanı pistlerinde bazı tadilatlar yapılır.

Pist Tadilatı Ne Sıklıkla Yapılır?

Tadilatın sıklığını etkileyen çeşitli faktörler vardır, bunlar;

  • Pistin yaşı,
  • Pistin sertliği,
  • Piste birim zamanda inen uçak sayısı,
  • Uçak tipi,
  • Havalimanının bulunduğu bölgedeki iklim koşulları, pistte yapılacak olan tadilatların sıklığını etkiler.

Pist Tadilatı Nasıl Yapılır?

Pist yüzeylerinin bütünlüğü, düzenli denetimlerle kontrol edilir. Kaplama bakımı, aşınma yüzeyinin periyodik olarak yenilenmesi anlamına gelir. Bir pistin aşınma süresi, yüzeyin sertliğine göre değişkenlik gösterir. En çok kullanılan sert yüzey türleri beton ve asfalttır. Yağışlı havalarda pistte biriken suyun dağılmasına yardımcı olmak için gözenekli bir üst tabaka kullanır. Yüzey kaplamasının yeniden mühürlenmesi, çatlakların doldurulması ve teker değme bölgesinden kauçuk birikintilerinin giderilmesi gibi küçük onarımlar kısa zamanda halledilebilir, ancak büyük işler birkaç haftalık sürekli bir süre boyunca pistin tamamen veya kısmen kapatılmasını ya da pistin dikkatli bir şekilde yönetilmesini gerektirir. Bazen de pist yenileme ekibi, pistte yapacağı tadilat işlerini gece gerçekleştirip birkaç aşamada tamamlar. Pilotlar, pistlerdeki tadilatlardan dolayı gerçekleşebilecek kazalara karışmamak için NOTAM bildirilerine dikkat etmelilerdir. Pist tadilatı gerçekleştirilirken sadece pist kaplaması yenilenmez. Bunun yanında pist aydınlatmalarının ve elektrik kablolarının revizyonu da yapılır. Bu revizyonun amacı, pistteki aydınlatma ve kabloların kullanım ömrünü arttırmaktır. Ayrıca havalimanında büyüyen çeşitli bitkiler ve otların biçilmesi de pist bakımı kapsamına girer. Havalimanının bulunduğu bölgeye göre çimler yılda 2-8 kez biçilir. Çimlerin biçilmesinin iki temel sebebi vardır;

  • Kuşlar, tüm havalimanlarında büyük bir tehlikedir ve onları havalimanlarından uzak tutmak zorlu bir iştir. Havalimanlarında kuşların yuva yapmasını ve hava sahasında yiyecek aramasını önlemek için,
  • Özellikle yaz aylarında kurumuş otları turbofan motorlar hava alıklarından içeri çekebilir. Bu durum uçaklar için daha fazla bakım masrafı oluşturacağından dolayı çimler ve bitkiler periyodik aralıklarla biçilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com