Kuyruk Takımı
Uçağın arka kısmına kuyruk denir. Empenaj veya kuyruk takımı olarak da bilinir. Kuyruk takımı uçağın havada düz bir hat üzerinde devam etmesini ve dengeli uçmasını sağlar. Uçağın yukarı-aşağı ve sağa-sola hareketleri kuyruk kısmında bulunan kumanda yüzeyleri ile sağlanır. Uçak kuyruk takımı kontrol yüzeylerini stabilize eden 2 farklı stabilize şekli vardır. Bunlar dikey ve yatay stabilizedir. Yatay ve dikey stabilizeler, kuyruk kumanda yüzeyleri kısmında yer alır. Bazı uçaklarda kuyruk kısmı yukarı kalkık, kumanda yüzeyleri ise yukarı çıkarılmıştır. Bunun sebebi kuyruk kısmına kargo kapısı yerleştirilebilmektir. Bu kapı yük indirme-bindirme vb. işlemler için kullanılabilmekte, paraşütçülerin atlayış yapabilmelerine, askeri malzemelerin havadan bırakılmalarına yardımcı olur. Bir uçağın kuyruk kısmı 4 bölümden oluşur. Bunlar kumanda yüzeyleri, istikamet dümeni, irtifa dümeni ve stabilizelerdir. Yatay Stabilize
Yatay stabilize gövdenin arka kısmına bağlanır. Arka kısımda olmasının sebebi uzunlamasına yunuslama kararlılığını sağlamak içindir. Aynı zamanda dikey stabilizenin altında, üstünde veya herhangi bir noktasında bulunabilir.
Stabilizeler genellikle ahşap, çelik, saç plaka veya kompozit malzemeden yapılabilir. Yatay stabilize hareketini tam olarak yerine getirebilmesi için 2 seçenek vardır. Bunlar; kuyruk kısmına sabit bir şekilde veya yunuslama ayarı(trimi) için hareketli şekilde takılabilir. Eğer stabilizeler yunuslama ayarı sağlamak için yapılmış ise gövdeye mil menteşe ile yatay stabilizenin arka sparına bağlanır. Ön sparda ise mekanik veya hidrolik akçüatör bulunur. Bu akçüatör pilot tarafından kontrol edilir. Uçağın ayarı stabilizenin hücum kenarı aşağıya ve yukarı hareket ettirilerek değiştirilebilir. Dikey Stabilize
Dikey stabilize profil şekillidir. İstikamet dümeninin ön kısmında bulunur. Uçağın uzunlamasına sapma dengesini sağlar. Bu hareket genellikle fin olarak isimlendirilir. Dikey stabilizenin malzemesi ve yapısı da aynı yatay stabilize gibidir. Gövdenin uzantısı şeklinde veya gövdeden ayrı olarak yapılabilir.
Bazı uçakların dikey stabilizenin hemen önünde dorsal fin olarak tanımlanan elemanlar bulunur.
Dorsal Fin: Sapma kararlılığını yükseltir ve gövdeyle dikey stabilize (Rudder) arasındaki aerodinamik kaplamayı (fairing) gerçekleştirir.