resmin alt tagı

Pilotlar Ve Uçaklar Uçuşa Nasıl Hazırlanır?

672 Views

Genellikle uçakla seyahat ederken yolcular, uçağın ve uçucu ekiplerin uçuş saatinden ne kadar süre önce ve ne kadar özenle hazırlandıklarını tahmin etmezler. Uçaklar uçuşa nasıl hazırlanır? Uçağın hazırlanma sürecinde uçucu ekipler neler yaparlar?

Uçağa Geçmeden Önce

Pilotlar, uçuşlardan önce havalimanındaki ekip odasında buluşurlar. Hava durumu, notam ve uçuş planlarının kontrollerini sağlarlar. Pilotlar kendi aralarında yaptıkları brifing eşliğinde kalkış ve iniş planlamaları, meydanlardaki hava durumları ve genel bilgileri anlatırlar, yakıt hesaplamaları ve ilgili uçuşta kimin uçacağına karar verirler.

Uçağa Geçtikten Sonra

Uçaktaki ilk işlem genellikle iniş takımları pimlerinin bulunduğu yuvalarından çıkartılıp kokpite koyulduğundan ve check-listlerin yerlerinde olduğundan emin olunur. Daha sonrasında ise logbook kontrol edilir. Logbookta uçağın kaydı tutulur. Yani uçağın daha önce yapmış olduğu uçuşları, gittiği yerleri, herhangi bir arıza yaşayıp yaşamadığı ve yaşanılan arızaların neden oldukları bu deftere kayıt edilir. Uçağın uçuş için yetkisinin olup olmadığını, evraklarının günlerinin dolup dolmadığını ve geçerliliğini kontrol ederler. Bu evraklarda herhangi bir eksikliğin olmaması gerekmektedir. Pilotlar, kabin ekipleri ile birlikte brifing yaparlar. Brifingte ise uçuş süresi, irtifa ve uçak ile ilgili bilgiler verilmektedir. Şirketin usulleri ile birlikte acil durumlar da konuşulur. Sonrasında ise görev yerlerine geçerler. Pilotlar bütün bu işlemlerden sonra uçuşta kimin uçacağına karar verirler. Karar verdikten sonra ise uçacak olan pilot uçağı hazırlar, uçmayacak pilot ise bu hazırlıkları kontrol eder. Ayrıca uçmayan pilot uçağın dışında yapılması gereken harici kontrolleri (walkaround) yerine getirir. Uçağın ön tarafından başlayan bu işlem sayesinde her yer özenli bir şekilde kontrol edilir. Amacı ise uçuştan önce olası herhangi bir arızayı tespit edip gidermektir.

Uçuş Öncesi Son Kontroller

Kokpit içerisinde pilotlar, check-listleri kontrol ederler. Daha sonrasında ise koltuk ve pedalları kendilerine göre ayarlarlar. Bu işlemlerden sonra ise telsiz frekansları, uçuş rotaları, kalkış yapılacak pist, yakıt ve rüzgar durumu, iniş yapılacak pist bilgilerini uçağın bilgisayarına girerler. Daha sonra ise tekrar bu bilgiler gözden geçirilir ve doğruluğu kontrol edilir. Harekât memurları ise pilotlara son olarak uçağın kargo ve yolcu yüklemesinin nasıl yapıldığı ve uçağın son ağırlığı ile ilgili bilgi veren bir belge getirirler. Bu işlemden sonra pilotlar aralarında kısa fakat detaylı bir brifing yaparlar. Artık müsaade almak için gerekli frekanslar ile iletişime geçerler. Pilotlardan biri, yolculara anons yapar. Yer frekansı ile iletişime geçildikten sonra motor çalıştırmak için hazır olduklarını, push-back istediklerini belirtirler. Yer de gerekli izinleri verdikten sonra artık kalkış yapmak için hareket ederler.

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com