resmin alt tagı

İniş Takımları Nasıl Çalışır?

882 Views

İniş takımları, uçağın taksi esnasında yer ile teması sağlayan, kalkış yapacağı pistin başına ve iniş sonrasında duracağı yere kadar uçakların maruz kaldıkları yükleri azaltan yapılardır. Peki, iniş takımlarının görev ve özellikleri nelerdir? Nasıl çalışırlar?

Özellikleri

Günümüzdeki uçaklarda önde bir, arka kısımda ise iki teker grubu olmak üzere üç noktada iniş takımları mevcuttur. İniş takımlarında, uçağın yerle temasında ağırlığının %80’inden fazlasını iniş takımlarına verdiği için tonlarca ağırlığa dayanıklı olması gerekir. İniş takımında bulunan jantlar alüminyumdan yapılmakta ve kullanılan lastikler özel olarak üretilmektedir. Lastikler normal havadan ziyade nitrojen gazı ile şişirilmektedir. Sebebi ise nitrojen gazı yüksek basınç ve ısıya dayanmaktadır.

Görevleri

  • Yerde hareket esnasındaki görevi, kalkış yapmak için gideceği pist başına kadar ve inişten sonra ise duracağı yere kadar gelmesidir. Ayrıca uçağın yerde hareket edebilmesiyle ilgili en önemli kabiliyeti yön verebilmesidir.
  • Kalkış esnasındaki görevi, uçağın yerden teker kesme ve havada tutunabilmesi için gerekli hıza ulaşması gerekiyor. Hıza da dayanıklılık göstermesi ve emniyetle vazife görebilmeleri gerekmektedir.
  • İniş esnasındaki görevi ise, uçaklar iniş yaparken hızlarını olabildiğince düşürerek piste teker koyarlar. Düşey enerji iniş takımlarının yayları, amortisörleri ve tekerlek tarafından ısı enerjisine dönüştürerek yutar.

İniş Takımları Nasıl Çalışır?

Elektrik ve özel olarak tasarlanan hidrolik sistemlerin desteğiyle çalışmaktadır. Kapalı olan iniş takımlarını hidrolik sistem olmadan, yani yer çekimi etkisi ile açabilmek için kokpitte bulunan bazı sistemler bulunmaktadır. İniş takımları belirli aralıklarla teknik ekipler tarafından, pilotlar tarafından ise her uçuş öncesinde kontrol edilmekte ve gereken bakımlar yapılmaktadır. Bakımı yapılmaz ya da fark edilmeyen bir arıza olursa bunun sonucunda beklenmedik acil durumlarla karşılaşılabilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com