resmin alt tagı

Havada Yakıt Boşaltma Prosedürü Nasıldır?

756 Views

Uçakla seyahat ederken kafanızı pencereye doğru çevirdiğinizde gördüğünüz, hatta yerden bakıldığında bile gözle görülebilen ve kanatlardan çıkan beyaz bir sıvı görülebilmektedir. Peki, pilotlar neden yakıt boşaltımı yaparlar? Neden maliyeti yüksek olan yakıtı boşaltma ihtiyacı duyarlar? Bu durumun birçok sebebi vardır.

Uçakların Ağırlık Limitleri

Uçakların güvenlik limitleri ile belirlenen maksimum iniş ağırlıkları vardır ve bu genellikle kalkış ağırlığından daha düşüktür. Bunun nedeni ise gidilecek yere kadar gerekli olan yakıttır. Yakıt kullanılıyor ve uçak varacağı meydana geldiği zaman kullanılan yakıtın ağırlığı kadar hafiflemektedir. Bu limitlere uyulduğu takdirde inişinden sonra uçak, yapısal bir hasara uğramıyor. Uyulmadığı takdirde ise uçağın iniş takımları ve gövdesi yapısal hasara uğrayabilir ve bakıma alınabilir. Uçakların ağırlıkları üretilen tipe göre farklılık göstermektedir.

Uçakta Yaşanan Acil Bir Durum

Kalkıştan sonra, uçakta yaşanan teknik arıza ya da hastalanan yolcu nedeni ile yaşadığı acil durumdan sonra pilotlar kalkış gerçekleştirilen meydana ya da yakındaki bir meydana iniş yapabilmek için ağırlığı azaltabilmek adına yakıt boşaltımı yapmaktadırlar. Bu işleme fuel dumping ya da fuel jettison ismi verilmektedir. Her uçakta yakıt boşaltım sistemi bulunmamaktadır. Sistem bulunmayan uçaklar, kule tarafından belirlenen güvenli rota ve irtifada tur atarak yakıtı yakarlar. Boşaltılan yakıt, yüksek irtifalarda bırakıldığı için yere inmeden gaz bulutu olarak dağılmaktadır.

Dump Sistemi Bulunan Uçaklar

Bu sistem her uçak tipinde bulunmamaktadır. Ancak havayolu şirketleri, dump sisteminin bulunmadığı uçaklara fazladan bir işlem ile birlikte ekleyebilmektedirler. Geniş gövdeli yani, Airbus 330, 350, 380 ve Boeing 747, 777 uçaklarına bu sistem eklenebilmektedir. Dar gövde, yani Airbus 320 ve Boeing 737 gibi modellerde bu sistem bulunmamaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com