resmin alt tagı

Kabin Ekibi Uçuşa Nasıl Hazırlanır?

1 View

Kabin ekibi uçuş başından sonuna kadar yolculara hizmet eden, yolcuların rahatını, güvenliğini sağlayan kişilerdir. Genellikle havayolu şirketlerinin hizmet içi eğitimleri doğrultusunda kabin ekibinin bir parçası olunabilir. Lakin bu eğitimleri almak için de bazı şartları sağlamak gerekir. Bunlar, fiziki yeterlilik ve yabancı dil yeterliliğidir. Havacılık dili İngilizce olduğundan da özellikle İngilizce yeterliliğinin olması en önemli şartlardan biridir. Şartları sağladıktan sonra 6 haftalık kurs düzenlenir. Bu kursta kabin memurlarına görev ve sorumlulukları, yemek servisi, ilk yardım, diksiyon ve insan ilişkileri konularında eğitimler verilir. Aldıkları bu eğitimler her yıl yenilenir. Kabin memuru olduktan sonra da dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Bunlar şu şekilde gözlemlenir.

Kabin Ekibi Uçuş Öncesi Nelere Dikkat Etmelidir?

Kabin ekibi uçuş öncesi uçacakları saate göre rahat bir uyku çekmek zorundadırlar. Eğer uçuşları akşam saatlerinde ise bir gün önceden geç saatte uyuyup geç saatte kalkmalıdır. Ayrıca uçuş esnasında herhangi bir sağlık problemi yaşamamaları için yedikleri yemeklere de dikkat etmelidirler.

Ne zaman Havalimanına Gelirler?

Ekipler uçacakları uçağa göre, eğer uçak dar gövdeli ise 1 saat, geniş gövdeli ise 1,5 saat öncesinden havalimanında gelirler. Kabin memurları, telefonlarına indirdikleri havayolu şirketinin uygulaması sayesinde kabin amirlerinin kim olduklarını öğrenip onlarla iletişime geçerler.  Havalimanındaki toplantı alanına yani ekip odasına gelip kabin amiri önderliğinde brifing alırlar.       

Uçuşa Nasıl Hazırlanırlar?

Aldıkları brifingde kabin amirleri gidecekleri ülke hakkında öğrenilmesi gerekenler, uçuş esnasında yapılması gerekenler, güvenlik önlemleri ve uçak tipi hakkında bilgi verir. Brifingin ardından kabin ekibi ekip odasında bulunan boardlardan uçağın park edildiği yeri öğrenerek uçağa doğru yola koyulurlar.  Bu sırada bir önceki uçuşundan dönen uçak, yeni uçuşa hazırlanması için görevliler tarafından kontrol edilip temizlik personeli tarafından temizlenir.

Uçuş Öncesi Son Kontroller Nasıl Yapılır?

Kabin ekibi uçağa ulaştıklarında ellerindeki listeye bakarak uçaktaki teknik malzemelerin yani oksijen tüpleri, yangın söndürme tüpleri, ilk yardım kitleri ve yolcu kapı basınçlarının kontrolünü yapıp güvenlik aramasına başlarlar. Güvenlik aramasından sonra kaptan pilotun önderliğinde bir brifing daha yapılır. Daha sonra kabin ekibi planlama yaparken uçağa yolcu sayısı ve yolculuk mesafesi göz önünde bulundurularak yakıt, ikram ve bagaj yüklemesi yapılır. Yakıt ikmali sırasında veya sonrasına uçağa yolcu alınır. Yolcular alınmadan önce kabin ekibi tarafından tuvaletlerin kapısı kilitlenir ve yolcuların bindiği kapıda beklenir. Uçuş sırasında bir sorun çıkartacak yolcu olmaması için gözlem yapılır. Özel yolcular için de gerekli işlemler yapılır. Business bölümündeki yolcuların palto ve ceketleri alınıp özel dolaplara asılır ardından bu bölümdeki yolculara “welcome drink” kapsamında içecek ikram edilir. Kulaklıklar, menüler, seyahat bakım çantası, gazeteler ve dergiler dağıtılır. Bu işlemler sonrasında kapılar kapatılarak acil durum kaydırakları hazır hale getirilir. Son olarak da kabin amirinin uçak içindeki telefonla pilota uçuşa hazır olduklarını söylemesiyle uçak pist başı yapıp kalkışa başlar.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com