resmin alt tagı

Pilotlar Uçuş Esnasında Uyurlar Mı?

491 Views

Pilotluk mesleği de diğer meslekler gibi yorucu olabilmektedir. Yorucu olmasının başlıca sebebi ise pilotların çalışma saatleri her zaman aynı olmayabilmektedir. Bazen gece, bazen de gündüz saatlerinde uçuşları olmakta yani değişkenlik göstermektedir. Pilotlar kokpitte yorgun düştüklerinde hemen uyurlar mı? Uyumaları için uymak zorunda oldukları kurallar var mıdır?

Pilotlar Kokpitte Uyuyorlar Mı?

Dar gövde, orta menzilli yolcu uçaklarında havacılık kuralları gereğince pilotların görevlerini alma ve bitiş saatleri ile birlikte en fazla 14 saat çalışmaktadırlar. Dar gövdeli uçaklarda kokpit ekibi 2 pilottan oluşmakta ve pilotların dinlenebilmesi için özel bir alan bulunmamaktadır. Pilotlar uçuş esnasında bazı zamanlar yemek yemek ya da dinlenme amaçlı dönüşümlü olarak istirahat etmektedirler. Geniş gövde, uzun menzilli yolcu uçaklarında ise uçuş saatine bağlı olarak kokpitte bulunan pilot sayısı da artış göstermektedir. Uluslararası standartlara göre, 8 saatin üzerindeki uçuşlarda kokpitte 3 pilot bulundurulması gerekmektedir. Eğer uçuş 12 saatin üzerinde ise kokpitte 4 pilot bulundurulması gerekmektedir. Sebebi ise, pilotlar uçuşlarda yorulmaktadırlar, bu yüzden kokpitteki diğer pilotlarla kalkış ve iniş anı gibi uçuşun kritik olan zamanları haricinde dönüşümlü olarak dinlenmektedirler. Görevli olmayan pilotlar uçağın ‘Crew Rest’ adı verilen bölümünde dinlenmektedirler.

Kurallar Nelerdir?

Pilotlardan biri kokpit dışına çıktığı zaman, kokpite kabin memuru çağırılmaktadır. Bunun amacı, görevdeki diğer pilotun uyumasını engellemektir. Kalkıştan sonraki bir saatlik ve inişten önceki bir saatlik zaman dilimleri dışında pilotlar, kokpitteki iş bölümünü ayarlayarak dinlenebilmektedirler. İlk dinlenme süresi 45 dakikadır. Daha sonra en az 20 dakika iki pilot birlikte görev yapmaktadır. Sonrasında sıra diğer pilota geçmektedir. İlk 45’er dakikalardan sonra dinlenme süresi 20 dakikaya indirilmektedir. Bazı uçaklarda alarm sistemi bulunmaktadır. Ayarlanan zaman dilimi sona erdiğinde alarm çalmaktadır. Ancak bu sistem, havayollarına opsiyonel olarak sunulmaktadır. Birçok havayolu şirketi ise bu sistemi kokpitlerinde istemektedir.

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com