resmin alt tagı

Uçağın Kuyruk Bölgesi Neden Daha Güvenlidir?

877 Views

Uçaklar çağımızın en güvenli ulaşım araçlarıdır. Ancak halen yolculuk yaptığımız zamanlarda uçağın en güvenli yeri neresi diye düşünüyoruz. Yapılan araştırmalar sonucu bu sorunun cevabı belli: Arka sıralar, acil çıkış kapıları ve orta kısımdaki koltuklar. Amerika’da Boeing 727 model uçak ile hangi bölgenin daha güvenli olduğuna dair bir kaza deneyi uygulandı. Deney öncesi uçak içine yerleştirilen kukla yolcuların emniyet kemerleri bağlı, başları kolları arasına alınıp güvenli bir pozisyonda oturtuldu. Meksika’nın Sonoro Çölü’nde 600 metre irtifada gerçekleşen deneyde kazaların genel olarak gerçekleşme şekli olan burun üstü çakılması sağlandı. Düşüş esnasında saate 225 kilometre hızla giden uçağın kokpit kısmı ana gövdeden ayrılarak savruldu. Ancak uçağın arka kısım ve kuyruk bölgesi sağlam kaldı.

Yapılan Araştırmalar Doğruluyor

Time Dergisi, 2015 yılında Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin son 35 yılın uçak kaza verilerini incelemesi sonucu, uçağın arka bölgesinin kaza sırasında daha güvenli olduğunu belirtiyor. Popular Mechanics, NTSB’nin verilerinden yola çıkarak 2007’de bir araştırma yaptı. Yapılan bu çalışmada da 1971 yılından bu yana düşen tüm uçakların verileri incelendi ve ortaya ilginç bir sonuç çıktı: Uçağın arka ve kuyruk bölgesi dâhil olmak üzere burada oturanların hayatta kalma oranı %69’ken, orta kısımda oturanların %56,  ön taraftakilerinse %49 olarak görüldü.

Uçak Kazalarındaki Bazı Senaryolar Kuyruk Kısmının Daha Güvenli Olabileceğini Belirtiyor

Uçak düştüğünde ikiye ayrılırsa, kuyruk bölümü ayrılır bu da yanıcı yakıtın depolandığı orta bölümden uzaklaşır. Acil çıkışlar için acele eden yolcular genellikle ileriye doğru hareketlenir, arka kısımlar daha az tıkanık kalır. Bu sayede arka kısımlardan daha hızlı bir şekilde tahliye olunur. Uçak burun üstü yere düşerse, ön kısım çarpışma etkisinin bir kısmını emer. Böylece arka ve uçağın orta kısımları daha az zararla atlatabilir.

Unutmamak Gerekir ki Her Kazanın Ayrı bir Senaryosu Vardır

Yapılan tüm araştırmalar her ne kadar güven verici olsa bile uçağın kuyruk tarafında hiç problem yaşamayacağınız anlamına gelmez. Kuyruk tarafında oluşan bir sorundan dolayı düşen bir uçakta da olabileceğinizi ve bu durumun arkada veya ortada oturarak güvende olamayacağınızı destekleyecek senaryolarında olduğunu unutmamalısınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com