resmin alt tagı

Uçaklardaki Tuvalet Atıklarına Ne Olmakta?

702 Views

Uçak tuvaletlerini genellikle dar ve havasız buluruz. Bu nedenle biran önce işimizi bitirip koltuklarımıza dönmek isteriz. Yine de yolcu uçaklarında özellikle de uzun uçuşlarda olmazsa olmazlardan. Uçaklarda kullanılan bu tuvaletler, sifona her bastığımızda bu sistemin nasıl çalıştığını ve atıkların nereye gittiğini düşündürüyor.

Bugüne Kadar Kullanılan Tuvalet Sistemleri Nedir?

Geçmişte savaş uçağı ve benzeri uçaklarda kova tipi kullanışsız tuvaletler kullanılırdı. Bu tuvaletlerin atıkları ise uçuş sırasında havada atılırdı. Geçmişten 80’li yıllara kadar uçak tuvaletlerinde içinde mavi anotec solüsyonlar bulunan, sızdırmazlığı düşük, bakımı bir hayli zor ve kullanışlı olmayan portatif hazneler kullanılıyordu. Elektrikli pompalar her sifona basıldığında taze sıvıyı sistemde dolaştırarak atıkların toplanmasını sağlıyordu. Bu sistem kova yönteminden daha kullanışlı olsa da dezavantajları vardı. Her uçuşta çok fazla anotec taşımak gerekiyordu ve buda yakıt kullanımını artırıp yolcu kapasitesini düşürüyordu. Bunlara ek olarak sıvı tankı tuvaletin hemen altında bulunduğundan ara ara kabine koku gelebiliyordu. Kullanılan solüsyonlar ise insan sağlığına zararı olan sıvılardı. Bu sıvının bir diğer dezavantajı drenaj sistemi ve borulardan sızmaya meyilli olmasıydı. Meydana gelebilecek bu sızıntılar seyir esnasında donup ve inişe geçildiği sırada ise kısmen çözülerek buz kütleleri seklinde yeryüzüne düşebiliyordu. Bu durum havayolu endüstrisini sıvı içermeyen bir sistem geliştirmeye itti.1975 yılında James KEMPER, teflon özellikli ve çok az miktarda dezenfekte edici sıvı kullanarak güçlü vakum özelliğine sahip modern uçak tuvaletini tasarladı. 1982’den bu yana bu sistemi kullanıyoruz. Günümüzde kullandığımız uçaklardaki bu sistemde sifona her bastığımızda neredeyse bir F1 arabasından daha hızlı emilerek borular yardımıyla uçağın en arkasında yolculardan uzakta, paslanmaz çelikten imal edilen kapalı tanklara gönderilir ve depolanır. Uçak iniş yaptığında ise atık kamyoneti vasıtasıyla vakumlanıp borular yardımıyla önce kamyonetin arkasında bulunan tanka daha sonra ise kamyonetten kanalizasyona gönderilir.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com