Pilotlar Doğru İniş Açısında Olduğunu Nasıl Anlar?

10 Views

Havacılığın en fazla geliştiği dönem olan 1930’larda uçakların boyutu büyümüş ve devasa uçakların getirdiği büyük sorumluluklar, pilotların kapasitesini aşmaktaydı. Seyrüsefer sistemlerinin geliştirilmesiyle birlikte pilotlar, bu koca kuşları daha rahat kontrol eder hale gelmiştir.

Seyrüsefer Sistemleri Nelerdir?

Havalimanı seyrüsefer sistemleri, hava taşıtlarına pozisyonlarını, elektronik sinyal olarak gönderen yönlendirici sistemlerdir. Havalimanlarında kullanılan 5 adet ana seyrüsefer sistemleri vardır. Bunlar; Radar, ILS, DVOR, DME ve NDB’dir. Bu seyrüsefer sistemleri ile pilotlar, pistlerin yerlerini bulup uygun yaklaşma açısı ile pistlere iniş yaparlar.

Yaklaşma Uyarı Işıkları

Yaklaşma uyarı ışıkları, aletli iniş sistemlerini kullanan pistlerde bulunur. Bu ışıklar, pilotun pist ortamını görsel olarak tanımlamasına ve yaklaşmada önceden belirlenmiş bir noktaya geldikten sonra uçağı pist ile hizalamasına izin verir.

Pist aydınlatması, hava trafik kontrol kulesi tarafından kontrol edilir. Kuleli olmayan havalimanlarında, pilot tarafından radyo aracılığıyla açılabilen pilot kontrollü aydınlatma kurulabilir. Her iki durumda da ışıkların parlaklığı gündüz ve gece operasyonları için ayarlanabilir.

PAPI (Precision Approach Path Indicator)

PAPI, bir havalimanı pistine doğru, yaklaşım sağlamak için rehberlik bilgilerini bir tür ışıklı sistemle sunar. Genellikle pistin sol tarafında, teker değme bölgesinden 300 metre uzaklıkta bulunur.

Beyaz ışıkların kırmızıya oranı, piste yaklaşma açısına bağlıdır. Bir pilot, ideal açının üzerindeki yaklaşımlarda kırmızıdan daha fazla beyaz ışık; ideal açının altındaki yaklaşımlarda beyazdan daha fazla kırmızı ışık görecektir. Optimum yaklaşma açısı beyaz ışıkların kırmızı ışıklara oranının aynı olmasıdır.

No comments

Aviation For All Association has left its signature in aviation history with the distinction of being the FIRST and ONLY association founded and managed by students in 2015.

As of today, it has become The Largest Non-Governmental Organization in Aviation  with 3150+ members and 7 representations.

Maıl Form

     

    Contact

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    +90 531 677 13 23

    info@herkesicinhavacilik.com