resmin alt tagı

Flap Asimetrisi Nedir?

185 Views

Flaplar, uçakların kalkış iniş ve düşük hızlarda uçma gibi düşük hızlarda uçma sırasında kaldırma kuvvetini artırmak için kullanılan hareketli kanatlardır. Flaplar kanatların arkasındaki arka kenarın altına veya arkasına doğru uzanır.

Flaplar, uçakların kalkış mesafesini kısaltmak iniş mesafesini azaltmak ve uçakların düşük hızlarda uçmasına izin vermek için kullanılır. Kalkış sırasında flaplar uçağın hızlanması için kaldırma kuvvetini artırır ve uçağın daha kısa bir mesafede havalanmasına yardımcı olur.

İniş sırasında flaplar uçağın hızını azaltarak iniş mesafesini kısaltır ve uçağın daha kısa bir mesafede durmasına yardımcı olur. Düşük hızlarda uçarken flaplar kanatların yüzey alanını artırarak kaldırma kuvvetini artırır ve uçağın düşük hızlarda uçmasına olanak tanır.

Uçakların flaplarını kontrol etmek için pilotlar genellikle bir düğme veya kumanda kolu kullanırlar ve farklı pozisyonlara ayarlayabilirler. Flaplar uçakların farklı uçuş koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olur ve uçuş güvenliği için önemli bir bileşendir.

Flap Asimetrisi Neden Oluşur?

Flap asimetrisi uçaklarda kullanılan hareketli kanatlar olan flapların bir tarafının diğerine göre farklı bir konumda olması durumunu ifade eder. Bu durum uçakta dengesiz bir kaldırma kuvveti oluşmasına neden olabilir.

Örneğin uçağın bir tarafındaki flaplar tamamen aşağıya indirildiği halde diğer tarafındaki flaplar sadece kısmen indirildiğinde uçağın bir tarafındaki kanat diğer tarafına göre daha fazla kaldırma kuvveti üretir. Bu durum uçakta bir tür dönme hareketi oluşturabilir ve pilotun kontrolünü zorlaştırabilir.

Bu nedenle uçakların flap asimetrisine karşı duyarlılık testleri yapılır ve uçuş sırasında herhangi bir olası asimetri durumuna karşı alarm sistemleri mevcuttur. Ayrıca pilotlar da bu duruma karşı farkındalık kazanmalı ve uygun önlemleri alarak uçuş güvenliğini sağlamalıdır.

Flap Asimetrisi Oluştuğunda Uçuş Tamamlanabilir Mi?

Durum kontrolsüz bir şekilde ilerlemeye devam ettirilirse daha az flap açılan kanat aşağı düşerek roll hareketine neden olur. Bu durum kontrol kaybına neden olabilir. Asimetrik flap durumunda daha fazla flap açılan kanat daha fazla kaldırma kuvveti üretir. Sonuç olarak daha az flap açılmış kanat ilk olarak stall olacaktır. Birçok uçakta asimetrik flap durumunu tespit etmek ve bazı durumlarda minimize etmek için üretici tarafından kurulan yöntemler vardır. Pozisyon sensörleri asimetrik flap durumunun oluştuğunu tespit ederse flap frenleri otomatik olarak devreye girer ve flaptaki hareketi durdurarak durumu daha da kötüleşmeden önce engeller.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com