resmin alt tagı

Wright Kardeşler’in Hayatı

1 View

17 Aralık 1903 tarihinde, kendi yaptıkları motorlu uçak ile başarılı bir uçuş gerçekleştiren Wright Kardeşler, tarihe adını yazarlarken aynı zamanda havacılık için de yeni bir devrin kapısını aralamışlardır. Peki Wright Kardeşler ’in hayatı nasıl geçmiştir?

Wilbur ve Orville Wright kardeşler Ohio eyaletinin Dayton şehrinde dünyaya gelmişlerdir. İki kardeşten büyüğü olan Wilbur 16 Nisan 1897’de, Orville ise 19 Ağustos 1871’de doğmuştur. Babaları Milton Wright ise bir Protestan rahipti.

Rahip olan babaları gittiği vaaz dönüşlerinde çocuklarına çeşitli oyuncak getirirdi. Bu dönüşlerinin birinde ise bir helikopter modeli getirmesi bu kardeşler için uçma tutkusunun başlangıcı olmuştur.

Liseden sonra iki kardeş de öğrenimlerine devam etmemiştir. 1892 yılında bir işyeri açıp bisiklet tamirine başlamışlardır. Burada tamir edip imal ettikleri bisikletler sayesinde maddi kaynak bulan kardeşler aynı zamanda uçma tutkuları hakkında yaptıkları çalışmalar için burayı bir atölye olarak kullanmışlardır.

Wright Kardeşler, kendilerine uçmakla ilgili fikir vermesi adı kuşların nasıl uçtuğuyla ilgili her şeyi öğrenmeye başladılar. Kanadın eğme açısıyla ilgili gözlemlerini sürdüren kardeşler, kanat eğimi terimini buldular ve çeşitli kanat profilleri çizerek rüzgâr tüneli testleri yaptılar.

Bu sırada yaptıkları model uçaklar, uçurtmalar ve planörler sayesinde ise kendi deneyimlerini ilerlettiler. İşe ilk olarak uçmayı öğrenmekle başlayan Wright Kardeşler, planör yardımıyla bunu hallettiler. Defalarca yaptıkları ve uçtukları planörler sayesinde çalışmaları motorlu uçaklara doğru değişmeye başladı.

O günlerde piyasada var olan içten yanmalı motorların hepsi çok ağırdı ve bu yüzden uçakta kullanmaya müsait değildi. Bir teknisyen yardımıyla çok daha hafif bir motor yapmayı başaran Wright Kardeşler, ilk uçaklarının yapımına başladılar.

Yaptıkları uçak sayesinde aralık ayında uçuş denemeleri yapan kardeşler, ilk denemede 12 saniye havada kalmışlardır. O gün yapılan son deneme 59 saniye havada kalıp 250 metre yol kat etme ile sonuçlanmıştır. Gökyüzü motorlu uçak ilk o gün tanışmıştır fakat bu durum Wright Kardeşler’in ABD’de adlarının duyulmasına yetmemiştir. Wright Kardeşler Adını Nasıl Duyurdu?

ABD’de beklenilen itibarı görmeyen Wright Kardeşler’den Wilbur 1908 yılında yaptıkları uçaklardan birisi ile Fransa’ya gidip burada halka açık bir gösteri düzenlemiştir. Bu sırada yaptıkları icatları pazarlayıp bazı anlaşmalar yaptı.

Amerika’da kalan kardeş Orville burada gösteriler düzenleyip uçaklarını tanıtıyordu. Yaptıkları başarılı uçuş denemeleri neticesinde ABD hükümeti ile savaş departmanına uçak yapımı için anlaştılar.

Henüz 45 yaşında iken tifoya yakalanan Wilbur 1912 yılında vefat etti.

Ardından 1915 yılında şirket hisselerini satan Orville ise 1948 yılında yaşamını yitirdi.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com