resmin alt tagı

Havalimanı Taksi Yolları İşaretleri ve Anlamları

654 Views

Uçakla özellikle akşam saatlerinde seyahat ediyorsanız pek çok kişi tarafından görülen pist üzerinde renkli ışıklandırmalar olduğu fark edilmiştir. Uçakların kalkışlarını ve inişlerini gerçekleştirdiği taksi yolları üzerinde farklı renklerde ışıklar ve işaretler bulunmaktadır. Operasyon için çok önemli olan bu işaret ve ışıkların her birinin farklı anlamları ve kuralları vardır.

Hava meydanlarının çoğunda kapsül lambalar kullanılmaktadır, ancak gelişen LED teknolojisi ile led’lerin kullanımları da yaygınlaşmaktadır. Led’lerin ömürleri daha uzundur ve daha az bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. Taksi yolu üzerinde 3 adet ışık bulunmaktadır. Bunlar; mavi, yeşil ve kırmızı ışıktır. Mavi Işık

Bu ışıklar taksi yollarının sınırlarını belirlemektedirler. Terminalde en dikkat çeken ışıklar mavi ışıklardır. Uçaklar kötü hava koşullarında ve hava karardığında taksilerini mavi ışık sınırları içerisinde gerçekleştirirler.

Yeşil Işık

Taksi yolunun merkez hat ışıkları yeşil renktedirler. Uçağın taksi sırasında takip ettiği mavi ışıkların ortasında bulunan ışıklardır. Pilotlar yeşil ışıklara göre ortalayıp taksi yolundaki sürüşlerine devam etmektedirler.

Kırmızı Işık

Kırmızı renk ışıklandırma her havaalanında mevcut değildir. Bazı hava meydanlarında taksi güvenliğini daha çok arttırma adına konulmuştur. Bu ışıklar, taksi yollarında ki kavşaklara yerleştirilmektedirler. Kavşağa yaklaşan bir uçağın diğer bir uçağa yol vermesi gerekirse bekleme yapması gereken uçağın önünde bir sıra haline kırmızı ışık yanmaktadır. Şu anda Singapur Changi Havalimanı otoritesi bunu kullanmaktadır. Taksi yollarında ki bulunan işaretler ise, ışıklandırmaların çalışmadığı olası bir durumda kullanılmaktadır. Öncelikle sarı ve siyah işaretlere bakacak olursak bu renkler taksi yolunu tanımlamaktadır. Siyah arka planlı sarı karakterli bir işaret, uçağın hangi taksi yolunda gittiğini göstermektedir. Sarı arka planlı siyah karakterli işaret ise, geçiş taksi yolunu tanımlamaktadır.

Kırmızı işaretler de her zaman bir pisti göstermektedir. Kırmızı renk pilotlar için uyarıcıdır ve hava trafik kontrolöründen izin almadan devam etmemeleri gerektiğini göstermektedir.

Taksi ve pist yollarının ayrımını yapanlar ise güvenlik ışıklarıdır. Bu ayrımın yapılmasının nedeni herhangi bir aracın aktif olan piste girmesini engellemektedir. Sarı renkte olup taksi yolunun iki tarafında bulunur ve yanıp sönerek çalışmaktadır.

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com