resmin alt tagı

Havalimanında Satılan Yiyecekler Neden Pahalıdır?

1 View

Havalimanlarından günde on binler, hatta yüz binlerce insan gelip geçer. Havayolu ile ulaşımın her geçen gün artmasına rağmen, buna bağlı olarak havalimanlarında satılan her türlü yiyecek-içecek gibi gıdalar, restoranlar ya da genel olarak havalimanlarında bulunan tüm mağazalar/dükkânlar pahalanır. Çünkü buraların ekonomisi bildiğimiz piyasa ekonomisinden farklıdır.

Havalimanlarında Satılan Ürünlerin Pahalı Olmasının Temel Sebepleri Nelerdir?

  • Arz-Talep
  • Alternatifsizlik
  • Yüksek Kiralar ve Giderler
  • Yüksek Vergiler
  • Kısıtlı Alanlar
  • Düşük Rekabet
  • Ulaştırma

Havalimanlarında satılan ürünlerin pahalı olmasına rağmen bu ürünlere çok sayıda talep edilir. Çok sayıda talep edilen ürünün fiyatının pahalı olması veya fiyatının artış göstermesi gayet normal bir durumdur. Havalimanları yüksek güvenlikli bölgelerdir. Yani içeriye dışarıdan istediğiniz gibi yiyecek-içecek sokamazsınız. Buna sinema salonlarında satılan mısır-kola örneğini verebiliriz. Havalimanları şehir merkezlerinin dışında bulunduğu için yakınlarda market bulunmaz. Bu nedenle fazla bir seçenek bulunmadığı için fiyatlar yüksektir. Havalimanlarındaki kira ücretleri oldukça pahalı olduğu, aynı zamanda burada çalışan personellerin birden fazla dil bildiği için fazla gideri olmaktadır. Bu ürünlerde fiyatları doğrudan etkiler. Havalimanlarında ulaştırma büyük bir maliyettir. Yani örneğin şehir merkezinde bulunan bir markete/mağazaya sabah saatlerinde ürünler gelir ve depolara konulur. Havalimanlarında ise böyle bir seçenek yoktur. Yani sadece havalimanındaki mağazaya ürünler ulaştırılır ve bunlar sadece kısıtlı saatlerde yapılırlar.

Türkiye’de Olan Havalimanlarından En Pahalı Ve Ucuz Olanları Hangisidir?

En Pahalı Olan Havalimanları:     

  • Dalaman Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Bodrum Havalimanı

En Ucuz Olan Havalimanları:

  • Esenboğa Havalimanı, Adana Havalimanı

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com