resmin alt tagı

Kaptan Pilotun Yanında Oturan Yardımcı Pilotun Görevi Nedir?

1 View

Günümüzde birçok insan, hem daha güvenli hem de diğer ulaşım yollarına oranla daha hızlı olduğu için uçaklarla seyahat etmeyi tercih ediyor. Uçakların güvenli bir ulaşım yolu olmasının sebeplerinden başlıcaları  geçmişten günümüze kadar olan olaylardan ders çıkarılarak geliştirilen sistemlerdir. Bu sistemlerden sorumlu olarak uçuşlarını gerçekleştiren pilotlar, emniyetli bir yolculuğun mimarları olarak kabul edilmektedirler. Bir uçuş esnasında uçağın kokpitinde Kaptan ve Yardımcı olmak üzere 2 Pilot bulunmaktadır. Uçuş saati uzun olan uçuşlarda kokpitte bulunan pilot sayısında artış gözlemlenebiliyor.

Pilotlar Kokpitte Ne İş Yaparlar?

Pilotlar, uçuş esnasında kokpitte bulunan çeşitli sistemleri kullanırlar. Bu sistemler, uçuşun emniyetli gerçekleştirilmesi için tasarlanmışlardır. Belirli olan hesaplamaları yaparak, kokpit ve kule konuşmalarını gerçekleştirirler. Kabin ekiplerinin kontrolünü de sağlamaktadırlar.Pilotların uçuş öncesinde, uçuş esnasında ve inişten sonraki adımlarda neler yapmaları gerektiklerini gösteren ‘check-list’ adı verilen görev talimatları bulunmaktadır. Her iki pilotta, check-list’lerdeki maddeleri adım adım ve sırayla uygulamaktadır. Pilotlar, birbirlerinin görevini doğru ve tam olarak yaptıklarından emin olmak adına gerektiğinde ikaz ve müdahale etme yetkilerine sahiptirler.

Yardımcı Pilotların Görevleri Nelerdir?

Kaptan ve Yardımcı Pilot arasındaki en belirgin ayrım operasyon sırasında idari ve karar alma durumudur. Yardımcı Pilot, Kaptan Pilotun komutlarını yerine getirmektedir. Kokpitteki pilotların birbirleriyle olan iletişimleri, uçuş emniyeti için önemli bir faktördür. Uçuş süresince önemli olan diğer bir kısım ise Kaptan ve Yardımcı Pilot arasındaki görev dağılımıdır. Birbirlerinin hem yardımcısı hem de denetleyicisi olarak uçuş görevlerini yerine getirirler ve şirket prosedürleri gereğince uçuş kontrollerini sırayla devralarak uçmaktadırlar. Uçuştan önce, o gün nereye gidilecekse, uçağı hangi pilotun kullanacağı konusunda iki pilot aralarında kararlaştırma yaparlar. Uçağı kullanan pilotun(Kaptan Pilot) kumanda gaz kolları ve otomatik pilot kontrolünü yaparken, kullanmayan pilot(Yardımcı Pilot) radyo haberleşmesini yürütme, uçağın sistem göstergelerini kontrol etme, yakıt hesaplamaları ve rotanın kontrol edilmesi gibi konularda uçan pilota yardımcı olur. Gidilen yerden dönüşte ise tam tersi bir görev dağılımı olmaktadır. Bu durum diğer uçuşlar ve pilotlar için de geçerlidir. Yardımcı Pilotlar, Kaptan Pilotun uçağı kullanamayacağı olası bir durumda uçağın bütün idaresini ele alıp, uçuş ekibine gerekli talimatı vererek güvenli bir iniş için gerekli adımları uygulamaktadırlar.

Yardımcı Pilotlarda Bulunması Gereken Özellikler

  • Stres altında ya da zor bir durumda hızlı düşünüp, aksiyon alabilmesi,
  • Ekip çalışmasına uygun ve iletişim becerilerinin iyi olması,
  • Mekansal farkındalık ve koordinasyon becerilerinin gelişmiş olması,
  • Gereken zamanlarda ekibe ya da yolculara direktif verebilecek lider bir ruha sahip olabilmesi,
  • Disiplinli ve özgüvenli olması, gibi özellikler aranmaktadır.

 

 

 

 

No comments

resmin alt tagı

Herkes İçin Havacılık Derneği, 2015 yılında öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen bir dernek olarak İLK ve TEK olma özelliğiyle havacılık tarihine imzasını bırakmıştır.

Bugün itibariyle ise 3150+ üyesi ve 7 temsilciliği ile Havacılığın En Büyük Sivil Toplum Kuruluşu haline gelmiştir.

Mail Formu

     

    İletişim

    Yenişehir Mahallesi Osmanlı Bulvarı No:2 Ayport Sitesi A Blok Ofis No:2
    Pendik/ İstanbul

    info@herkesicinhavacilik.com